Kuviokoodi voidaan murtaa.

Kuviokoodi voidaan murtaa.

© ymgerman / Shutterstock, Inc.

Puhelimen viivakuvio voidaan murtaa helposti

Puhelimen lukitukseen käytetyn viivakuvion kaappaaminen onnistuu ilman suoraa yhteyttä puhelimen näyttöön.

tiistai 7. helmikuuta 2017 teksti M. Østergaard

Puhelimen lukitseminen viivakuviolla on kätevä keino, joka tuntuu jopa turvallisemmalta ja varmemmalta kuin nelinumeroinen salasana.

Tutkijoiden mukaan viivakuvion murtaminen on kuitenkin yllättävän helppoa. Kahden englantilaisen ja yhden kiinalaisen yliopiston yhdessä tekemä tutkimus osoitti, että viivakuvio voidaan kaapata ilman suoraa yhteyttä puhelimen näyttöön.

95 prosentin tarkkuudella

Kaappaus onnistuu kuvaamalla salaa käyttäjää, joka piirtää ruudulle lukituskuviotaan. Videolle ei tarvitse tallentua muuta kuin käyttäjän käden liikkeet, jotka tietokoneohjelma muuntaa vastaamaan piirrettyä kuviota. Laitteen näytön tapahtumia tai laitetta ei tarvitse näkyä kuvatulla videolla.

Video voidaan kuvata huomaamattomasti tavallisella kamerapuhelimella, ja riittävän tarkka kuva saadaan vielä 2,5 metristä. Järjestelmäkameralla saadaan käyttökelpoinen videokaappaus vielä yhdeksästä metristä.

Testiolosuhteissa tutkijat onnistuivat murtamaan yli 95 prosenttia 120 kuviosta, jotka oli valittu testiin yksittäisiltä käyttäjiltä. Murtamiseen tarvittiin korkeintaan viisi yritystä, jotka lukituskoodi vielä sallii.

Kuviolukitus on suosittu menetelmä Android-laitteiden käyttäjien keskuudessa, sillä noin 40 prosenttia käyttää kuviota lukituksen avaamiseen. Tutkijat suosittelevat peittämään sormet aina, kun piirtää lukituskuviotaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...