Sms-huijaus

Ole tarkkana saapuvien viestien kanssa.

© Shutterstock

Varo tekstiviestihuijausta

Sähköpostihuijauksiin varautuminen ei riitä. Tietoja yritetään kalastella myös tekstiviesteillä.

tiistai 16. toukokuuta 2017 teksti M. Jacobsen

Käyttäjät ovat jo oppineet varomaan outoja sähköpostiviestejä. Rikolliset käytävät kuitenkin myös muita viestipalveluita huijauksiin.

”Tietojenkalastelu ja muut huijausviestit yhdistetään kyllä sähköpostiin, mutta tekstiviestejä ei ymmärretä varoa,” kertoo Kööpenhaminassa toimivan Alexandra-tietotekniikkainstituutin vanhempi tietoturva-asiantuntija Jonas Lindstrøm.

Instituutin toteuttaman tuore tutkimus paljastaa, kuinka helppoa sms-viesteillä huijaaminen on.

Rikolliset voivat työkalujen avulla väärentää lähettäjätiedot ja tekeytyä käyttäjälle tutuksi lähettäjäksi. Näin käyttäjä voidaan huijata esimerkiksi lähettämään rahaa tai salasanoja, kun tekstiviesti vaikuttaa tulleen luotettavalta taholta.

89 prosenttia lensi lankaan

Lindstrømin johdolla toteutettiin Tanskan puolustusakatemian kanssa yhteistyössä projekti, jossa yritettiin huijata puolustusvoimien, öljyteollisuuden ja yhden tietoturvayhtiön työntekijöitä.

Projekti käsitti kaikkiaan 185 ”hyökkäystä”, joista 89 prosentissa saatiin vastaanottaja avaamaan tekstiviestin sisältämä ”haittalinkki”. Vastaava onnistuminen sähköpostihuijauksessa oli 40 prosenttia.

”Tämän pitäisi herättää ajattelemaan työpaikoilla ja edistämään turvallisuuskäytäntöjä, jotka torjuvat tämän kaltaisia huijauksia”, toteaa Lindstrøm.

Yhtä lailla myös yksityiskäyttäjät ovat vaaravyöhykkeessä.

Lähde: Ritzau

Ehkä sinua kiinnostaa...