Facebookissa leviää taas "eurolla puhelin"- ja muita huijauksia.

Facebookissa leviää taas "eurolla puhelin"- ja muita huijauksia.

© Kuva: Tallinn Club

Huijauskampanja tarjoaa iPhonea eurolla

Facebookissa on taas liikkeellä huijauskampanjoita, joissa muun muassa luvataan puhelin eurolla.

perjantai 3. maaliskuuta 2017 teksti Maija vari

Hiljan havaitussa tarjousansassa tekijäksi on väärennetty tšekkiläinen lääkealan yritys, ja osallistumislinkki on väärennetty osoittamaan tunnetulle Gizmodo-tekniikkasivustolle, mutta linkin valitsemalla päätyykin aivan muuhun osoitteeseen, joka kuitenkin vaikuttaa asialliselta.

Sivustolla kerrotaan, kuinka voit säästää 99 prosenttia iPhone 7:n hinnasta. Sinun tarvitsee vain jatkaa valitsemalla uusi linkki.

Arveluttavat arpajaiset

Linkki johtaa arpajaissivulle, jolla pitää ilmoittaa luottokorttitiedot osallistumista varten, ennen kuin iPhone 7 lähetetään.

On epätodennäköistä, että puhelinta koskaan tulee, mutta kampanja vaikuttaa vähintään tilausansalta, jollaisia on paljon liikkeellä.

Tilausansassa sitoutuu huomaamattaan maksamaan kuukausimaksua, joka voi olla useita kymmeniä euroja. Tilauksen peruuttaminen on yleensä työn ja tuskan takana. Sitä yrittäessä ehtii jo kukkaro keventyä ikävästi.

Tilausansat jylläävät

Euroopan kuluttajakeskuksen Suomen toimipisteeseen tuli viime vuonna eniten valituksia tilausansoista, kaikkiaan 960 kappaletta. Valituksia oli 52 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Suomalaiskuluttajia houkutelleet ansat olivat suurimmaksi osaksi lähtöisin Viroon ja Tanskaan sijoittuneilta yrityksiltä.

Sovittelu näissä tapauksissa onnistui vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi tilaajan alaikäisyyden tai iäkkyyden vuoksi.

Mieti siis kahdesti, ennen kuin klikkaat verkossa mainosta ilmaisesta tuotekokeilusta tai kilpailusta, jossa voit voittaa upeita palkintoja.

Ehkä sinua kiinnostaa...