Varo: Älä koskaan maksa päivityksistä

Googlen Play-sovelluskaupassa on tarjolla sovelluksia, jotka lupaavat huolehtia puhelimesi päivityksestä. Tällainen sovellus on huijausta, jos se vaatii päivityksestä maksua. Laitteen omat päivitykset ovat aina maksuttomia.

keskiviikko 10. heinäkuuta 2019 teksti H. Rasmussen


CSIS Security Group varoitti viime viikolla Samsung-puhelinten käyttäjiä ovelasta huijaussovelluksesta.

Updates for Samsung -nimistä "päivityssovellusta" oli ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa – siitä huolimatta, että Samsung-puhelimen päivittämiseen ei tarvita mitään erillistä sovellusta.

> Lue myös: 8 hyvää ja ilmaista sovellusta puhelimeen

Omi laajat oikeudet

Sovellus lupasi käyttöjärjestelmän päivityksiä Samsungin mobiililaitteille, mutta todellisuudessa sovellus avasi verkkosivun, jolla sovelluksen ominaisuuksia kaupattiin. 

Sovellus myös pursui mainoksia, joilla sovelluksen tekijä kerää rahaa.

Tällainen sovellus on parissakin mielessä arveluttava. 

Ensinnäkin Samsung-laitteen päivitykset tulevat laitteen asetusten kautta ja nämä päivitykset ovat aina maksuttomia. Lisäksi tällainen sovellus on melkoinen tietoturvariski, sillä se saa laajat oikeudet laitteen käyttöön.

On myös epävarmaa, onko kyseinen sovellus edes saanut lupaa päästä Googlen viralliseen Play-sovelluskauppaan. 

Vaati vuosimaksua päivityksistä

Kun ostoja sisältävä ilmaissovellus kauppaa jotain toimintoa, niin maksu tapahtuu Googlen suojatun maksupalvelun kautta. Tässä tapauksessa huijaussovellus ohjasi maksamaan verkkosivulle, jonka kanssa Googlella ei ole mitään tekemistä.

Lisäksi kyse ei ollut mistään kertasuorituksesta, vaan päivityksiä luvattiin 35 dollarin eli noin 31 euron vuosimaksua vastaan.

CSIS:n tietoturvatutkija Aleksejs Kuprins otti yhteyttä Googleen, joka poisti sovelluksen Play-kaupasta.

Päivitykset ovat aina maksuttomia

Sovelluskaupassa on monta muuta sovellusta, jotka tarjoavat päivityksiä eri merkkisiin puhelimiin, mutta KotiMikron toimitus ei ole tutkinut, vaativatko ne maksua päivityksistä.

Tällaisista sovelluksista on syytä joka tapauksessa pysyä kaukana ja päivittää puhelinta vain virallisella tavalla, puhelimen asetusten kautta.

Silloin saa päivitykset maksutta ja turvallisesti oikeasta lähteestä.


Ehkä sinua kiinnostaa...