burning phone 2

Huippuluurin lorun loppu

Viallinen akku vei Samsungin Note 7:n hautaan. Kuukaudessa raportoitiin useita syttymisiä.

torstai 13. lokakuuta 2016 teksti C. Slot

Samsungin piti pistää puhelinmarkkinat uusiksi Galaxy Note 7:n avulla. Ja niin tavallaan kävikin, sillä vain kuukausi Noten julkaisun jälkeen menestystarina oli hävinnyt savuna ilmaan – jokseenkin kirjaimellisesti.

Viallinen akku sytytti useita Note 7 -puhelimia tuleen, ja lopulta Samsung veti laitteen pois myynnistä ja tuotannosta.

Teimme tiivistelmän Samsung Galaxy Note 7 -puhelimen lyhyestä ja surullisesta tarinasta.

2. elokuuta – Maailman paras puhelin Samsung julkaisi tiedotteen uudesta Note 7 -puhelimesta. ”Älypuhelin, joka ajattelee” muistuttaa S7 edgeä muotoilultaan, mutta on hieman kookkaampi, varustettuna 5,7 tuuman amoled-näytöllä ja tehokkaalla suorittimella sekä 3 500 milliampeeritunnin akulla (josta tuli myös katastrofin kulmakivi). Asiantuntijat puhuivat maailman parhaasta puhelimesta.

Elokuun alku – Hyvät ennakkoarviot Note 7:ää ylistettiin ensimmäisissä arvioissa, varsinkin laitteen akkukesto, ”puolitoista päivää”, sai kiitosta amerikkalaisella Techradar-sivustolla. Ennakkomyynti alkoi Suomessa 16. elokuuta.

25. elokuuta – Myynti viivästyy Samsung tiedotti Galaxy Note7:n myyneen ennakkoon ennätysmääriä alle kahdessa viikossa. Suuren kysynnän seurauksena Samsung kertoi aloittavansa Galaxy Note7:n myynnin Euroopassa vaiheittain. Suomessa Note7:n oli määrä saapua kauppoihin 9. syyskuuta.

31. elokuuta – Ensimmäiset huhut Guardian kirjoittaa, että Samsung on viime hetkellä lykännyt ensimmäisiä Note 7 -toimituksia isoille korealaisoperaattoreille SK Telecomille, KT:lle ja LG Uplusille, ”lisätestausten takia”. Samassa jutussa mainitaan ensimmäiset huhut räjähtävistä akuista.

2. syyskuuta – Vaihto-ohjelma käynnistyy Myynninaloitus siirtyy. Samsung ilmoittaa havainneensa vian Note 7:n akkusolussa ja saaneensa syyskuun 1. päivään mennessä 35 ilmoitettua tapausta. Laitteen jo hankkineet voivat vaihtaa sen uuteen.

8. syyskuuta - Lentokielto Amerikkalaiset ilmailuviranomaiset kehottavat lentomatkustajia ”olemaan käynnistämättä ja lataamatta puhelinta lennon aikana”.

9. syyskuuta – Puhelimen tarkistus Samsung julkaisee sivuston, jolla voi laitteen IMEI- tai sarjanumeron avulla tarkistaa, onko puhelin viallinen. Lisäksi käyttöjärjestelmä saa päivityksen, jossa näytöllä oleva akkukuvake muuttuu vihreäksi, jos puhelin on turvallinen. Uudet Note 7 -paketteihin lisätään S-kirjain (secure) merkiksi turvallisuudesta.

13. syyskuuta – Uusi ohjelmisto Note 7:ään Samsung ilmoittaa julkaisevansa ohjelmistokorjauksen, joka estää puhelinta latautumasta yli 60 prosentin ylikuumenemisen ehkäisemiseksi.

15. syyskuuta - Viranomaistoimintaa Amerikkalaisviranomaiset neuvovat sulkemaan Note 7:n ja luopumaan siitä. Samsung vaihtaa akkutoimittajaksi Amperex Technology Limitedin (jonka akkuja on myös iPhonessa).

5. lokakuuta – Tulipalo lennolla Korvaavista Note 7 -puhelimista raportoidaan syttymis- ja räjähtämistilanteita. USA Today kertoo tapauksen, jossa Southwest Airlinesin lennolla Louisvillessä joudutaan evakuoimaan koko kone, koska matkustajan Note 7 alkoi savuta vähän ennen lähtöä.

10. lokakuuta – Samsung lopettaa Galaxy Note 7:n Samsung ilmoittaa, että kaikki operaattorit lopettavat Note 7 -laitteiden myynnin ja vaihtamisen.

Suomessa myynti ei ehtinyt edes alkaa, mutta Samsung kehottaa myös Suomessa kaikkia Galaxy Note7:n omistavia varmuuskopioimaan tietonsa, sulkemaan puhelimen ja lopettamaan sen käytön.

Meillä laitteen jo tilanneet voivat vaihtaa Galaxy Note7 -puhelimen Galaxy S7:ään tai Galaxy S7 edgeen, jolloin he saavat korvauksen laitteiden hintaerosta. He voivat vaihtoehtoisesti myös purkaa kaupan ja saada rahansa takaisin.

Uutistoimisto Reuters arvioi, että Note 7 -fiasko saattaa maksaa Samsungille jopa 17 miljardia dollaria eli noin 15 miljardia euroa.

> Lue lisää Samsungista

Ehkä sinua kiinnostaa...