Holvi Huippuvuorilla

Arktinen maailmanarkisto kestää ydinpommin.

© Crop Trust

Unohda pilvi – tieto säilyy maan alla

Arktinen maailmanarkisto säilöö tietoa 150 metrin syvyydessä olevaan holviin.

tiistai 4. huhtikuuta 2017 teksti M. Jacobsen

Mitä pitäisi tehdä, että saisi tiedostonsa kestämään luonnonkatastrofit, ydinsodan ja kyberhyökkäyksen?

Tähän asti paras ratkaisu on tallentaa ne Huippuvuorille rakennettuun maanlaiseen holviin.

Norjalaisyhtiö Piql on julkistanut Arctic World Archiven, ”arktisen maailman arkiston”, jonne on tarkoitus säilöä tietoa sadoiksi vuosiksi.

Arkisto, joka on rakennettu 150 metrin syvyydessä olevaan vanhaan kaivokseen, on tehty kestämään kaikki mahdolliset katastrofit, niin luonnonmullistukset, ydinsodat kuin kyberhyökkäyksetkin.

Tiedot säilytetään offline-tilassa ja tallennukseen käytetään filmille siirrettyä koodia, joten tietoihin ei pääse hakkeroimalla käsiksi.

Historialliset dokumentit talteen

Piql tarjoaa arkistointia kaikille, niin yrityksille, yksityishenkilöille kuin valtioillekin. Toistaiseksi vasta Norja, Brasilia ja Meksiko ovat tallentaneet palveluun tietoa. Brasilia ja Meksiko ovat lähettäneet arktiseen maailmanarkistoon korvaamattomien dokumenttien kopioita kansallisista arkistoistaan.

Katso Piqlin esittely Arctic World Archive -projektista.

Arktinen maailmanarkisto on samanlainen hanke kuin sen lähellä sijaitseva Huippuvuorten siemenholvi, kansainvälinen siemenpankki, joka perustettiin 2008. Sinne on säilötty tähän mennessä lähes miljoona siemennäytettä.

Huippuvuoret sijaitsevat Pohjoisella jäämerellä suunnilleen Norjan ja pohjoisnavan puolimatkassa. Suomen pohjoisimmasta kylästä Nuorgamista on Huippuvuorille 842 kilometrin taipale.


Ehkä sinua kiinnostaa...