valo-cd

VALO-CD 7 keskittyy parhaisiin toimisto-ohjelmiin

VALO-CD-projekti on julkaissut seitsemännen version parhaiden avointen ohjelmien kokoelmastaan. Projektin tarkoitus on edistää tietotekniikan hyödyntämistä Suomessa ja levittää VALOa, eli vapaita ja avoimen lähdekoodin ohjelmia.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Versio 7 keskittyy parhaisiin toimisto-ohjelmistoihin. Se sisältää muun muassa LibreOffice-toimisto-ohjelmiston ja Firefox-nettiselaimen uusimmat versiot sekä kaikki yleisimmät ohjelmistot, joita normaalissa toimistotyöskentelyssä tarvitaan asiakirjojen ja esitysten tekoon, sähköpostiin ja nettiselailuun. Lisäksi mukana on työkaluja esimerkiksi tiedostojen salaamiseen, jotta luottamuksellisia tietoja voisi säilyttää ja lähettää turvallisesti.

Levyn sisältö on valittu nimenomaan suomalaiset tarpeet mielessä ja kaikki ohjelmat ovat suomenkielisiä. Mukana on myös suomenkielisiä oppaita, joita ovat tuottaneet Oikeusministeriö, Opetushallitus ja FLOSS Manuals -projektin suomalainen haara. VALO-CD:tä tukeva Suomen avoimen koodin keskus COSS näkee projektissa useita hyviä puolia.

” VALO-ohjelmistojen hyödyntäminen on merkittävä askel kohti tuottavampaa tietoteknistä yhteiskuntaa. Olemme kuulleet erilaisia säästämiskohteita eduskuntavaalien alla, mutta kukaan ehdokkaista ei nostanut tietotekniikan säästömahdollisuuksia esille. Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen avulla voitaisiin vuosittain pelkästään julkisella sektorilla jättää vähintään 150–200 miljoonaa euroa Suomeen tukemaan kotimaista työtä. VALO-CD toimii edelläkävijänä opastamassa kansalaisiamme parempaan ja itsenäisempään tietotekniseen tulevaisuuteen”, kertoo COSSin toiminnanjohtaja Ilkka Lehtinen.

”Ilmaisten tietokoneohjelmien tuoman välittömän hyödyn lisäksi ohjelmista on saatavissa myös erityisiä pidemmän aikavälin hyötyjä, kuten luovuuden ja innovatiivisuuden edistäminen sekä tieteellinen avoimuus ja toimittajariippumattomuus”, kertoo projektin vetäjä Otto Kekäläinen.

”Suomen sijoitus erilaisissa tietoyhteiskuntavertailuissa on tippunut viime vuosina ja toivomme, että VALO-CD:n kaltaisilla projekteilla saadaan Suomi uuteen nousuun”, Kekäläinen lisää.

VALO-CD toimii Windows-käyttöjärjestelmässä ja sen voi ladata ilmaiseksi VALO-CD:n sivuilta tai tilata postitse. Levyä voi myös lainata kirjastoista ja ostaa kirjakaupoista.

VALO-CD aloitti toimintansa vuonna 2008. Projektin taustalla on useita alan yrityksiä ja järjestöjä.

Ehkä sinua kiinnostaa...