windows_tulli

Tulli paljasti väärennettyjä Windows-käyttöjärjestelmiä laittomasti maahantuoneen organisaation

Tullin rikostorjunnan vakavan rikollisuuden torjuntalinjan Turun yksikkö on tutkinut toukokuusta 2013 alkaen epäiltyä törkeää veropetosta ja teollisoikeusrikosta. Esitutkinta on kohdistunut touko–kesäkuussa 2013 Kiinasta Suomeen maahantuotuihin, väärennettyihin Windows 7 -järjestelmälevykkeisiin. Lähetysten sisältämien levykkeiden yhteisarvoksi on arvioitu noin 1 300 000 euroa.

perjantai 20. joulukuuta 2013

Tullin suorittaessa valvontaa maahan saapuviin kuriirilähetyksiin Turussa kesäkuussa 2013, paljastui valvonnassa useita erillisiä lähetyksiä, joiden sisältönä oli yhteensä yli 11 000 Windows 7 -käyttöjärjestelmälevykettä. Lähetykset olivat tulossa Kiinasta ja ne oli osoitettu Turussa asuville vastaanottajille. Takavarikoitujen lähetysten lisäksi esitutkinnassa on selvitetty, että toukokuussa 2013 Kiinasta oli lähetetty Suomen kautta Saksaan 5 400 vastaavanlaista levykettä.

Kaikki levykkeet oli maahantuotu käyttäen väärää tullinimikettä, minkä johdosta rikoksesta epäillyt ovat välttäneet Suomen valtiolle maksettavaa arvonlisäveroa takavarikoimattomien lähetysten osalta yhteensä 184 000 euroa. Lähetysten sisältämien levykkeiden yhteisarvoksi on arvioitu noin 1 300 000 euroa.

Esitutkinnan aikana on lisäksi selvitetty, että käyttöjärjestelmälevykkeet olivat väärennettyjä. Levykkeitä oli lähetetty edelleen Suomesta Saksaan ja esitutkinnan perusteella kaikki levykkeet oli tarkoitettu Saksan markkinoille. Maahantuontia organisoitiin Kiinasta käsin. Rikoksesta epäiltynä olevat, Turussa asuvat 23-vuotias nepalilaismies sekä 28- ja 30-vuotiaat kiinalaismiehet, olivat pidätettynä esitutkinnan alkuvaiheessa. Rikoksesta epäillyt oleskelevat Suomessa opiskelujen johdosta. Epäillyistä kaksi on osallistunut tuotteiden vastaanottamiseen sekä edelleen lähettämiseen ja kolmas henkilö on toiminut asiassa järjestelijänä. Henkilöt ovat esitutkinnassa tunnustaneet vastaanottaneensa ja edelleen lähettäneensä tutkittavana olleita lähetyksiä.

Asia siirtyy syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjänvirastoon tammikuun aikana.

Tuoteväärennökset ovat yleinen ongelma myös tietokoneohjelmistojen kohdalla. Tuoteväärennösten kaupalla aiheutetaan merkittävää vahinkoa valtioiden verotuloille ja työpaikoille sekä ohjelmistojen valmistajille. Niiden myynnistä saaduilla varoilla rahoitetaan rikollista toimintaa, kuten järjestäytynyttä rikollisuutta. Tuoteväärennöksen ostaja ei saa hankkimalleen tuotteelle niille normaalisti kuuluvaa takuuta eikä voi varmistua tuotteen toimivuudesta tai laadusta. Tuoteväärennösten maahantuonti ja myynti on rangaistava teko, joka voi johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin ja vahingonkorvausvastuuseen.

Ehkä sinua kiinnostaa...