Adoben perustaja ja PDF-tiedostomuodon kehittäjä Charles Geschke oli monessa mukana ja koki myös draamaa.

Adoben perustaja Charles Geschke on kuollut

Charles Geschke kuoli 81-vuotiaana. Hän perusti Adoben 1982, hänet kidnapattiin vuonna 1992, ja hänen kädenjälkensä näkyy innovaatioissa kuten PDF ja Photoshop.

tiistai 27. huhtikuuta 2021 teksti S. Nielsen


Ilman Charles Geschkeä meillä ei olisi Adobe Readeria, Photoshopia, PDF-tiedostomuotoa eikä monia muita ohjelmistoratkaisuja, joita miljoonat käyttävät päivittäin.

Adobe-ohjelmistojätin perustaja kuoli 16. huhtikuuta ja jätti ison digitaalisen perinnön, josta voivat nauttia kaikkia tietokoneen käyttäjät.

Geschke oli toinen Adoben perustajista. Hän perusti yhtiön yhdessä John Warnockin kanssa 1982. Yhtiön nimi tuli pienestä Adobe Creek -purosta. Se virtasi Warnockin autotallin takana, jossa kaksikko aloitti digitaalisen projektinsa.

Wysiwygin kehittäjä

Ennen Adoben perustamista Geschke työskenteli Xerox Palo Alton tutkimuskeskuksessa PARCissa, Palo Alto Research Centerissä.

Geschke kehitti yhdessä Warnockin kanssa Interpress-tulostuskieltä, jonka avulla tekstinkäsittelyohjelmassa voisi tarkastella sisältöä sellaisena kuin se tulostuisi. 

Tätä kutsutaan määritelmällä What You See Is What You Get (WYSIWYG), eli "minkä näet, sen saat". Toisin sanoen tekstin muotoilu säilyy myös tulosteessa, kuten tekstinkäsittelyohjelmissa nykyään on totuttu.

> Lue myös: 3 nokkelaa PDF-niksiä

Charles Geschke ja John Warnock perustivat Adoben 1982

Charles Geschke ja John Warnock perustivat Adoben 1982, jolloin kuva on otettu.

© www.adobe.com

Sivunkuvauskieli oli suuri innovaatio

Xeroxilla ei kuitenkaan uskottu tulostuskieliprojektin kaupallisiin mahdollisuuksiin, joten Geschke ja Warnock lähtivät Xeroxilta ja perustivat oman yhtiön.

Interpressin jatkokehittelyn tuloksena syntyi Adoben kehittämä PostScript-sivunkuvauskieli, joka on nykyään yleinen tulostimien ohjauskieli.  

PostScript-kielen pohjalta syntyi myös joukko ohjelmia ja standardeja, joista Adobe tunnetaan, kuten Illustrator vuonna 1985, Photoshop vuonna 1989, Adobe Reader ja Adobe Acrobat vuonna 1993 sekä sen myötä PDF-tiedostomuoto.

Adoben perustaja Charles Geschke kuoli 81-vuotiaana

81-vuotiaana kuollut Adoben perustaja Charles Geschke oli mukana kehittämässä niin PDF-tiedostomuotoa kuin Photoshopia.

© Wikimedia Commons

Kidnapattiin Adoben parkkipaikalta

PDF-muotoon ja julkaisuohjelmiin ei yleensä suurta draamaa liity, mutta Charles Geschke joutui kuitenkin järkyttävien tapahtumien keskiöön toukokuussa 1992. 

Tuolloin Adobe oli jo menestynyt yritys, ja se sai kaksi miestä kidnappaamaan Geschken Adoben pysäköintialueella.

Kidnappaajat saivat Geschken tyttäreltä 650000 dollarin lunnaat, mutta roistot jäivät pian tämän jälkeen kiinni. Poliisi onnistui vapauttamaan neljä päivää kappattuna olleen Geshcken, ja roistot tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Geschke jäi eläkkeelle Adoben toimitusjohtajan tehtävistä 2000, toimien sen jälkeen yhtiön hallituksen puheenjohtajana sekä myöhemmin hallituksen jäsenenä.

Ehkä sinua kiinnostaa...