CamScanner

Tutkijat ovat löytäneet haittakoodia CamScanner-sovelluksesta. Lue, mitä pitää tehdä, jos sovellus on asennettuna puhelimessa.

Haittaohjelma suositussa skannerisovelluksessa

Suositusta CamScanner-skannerisovelluksessa havaittiin haittakoodia hiljattain tapahtuneen päivityksen jälkeen. Lue, mitä sinun pitää tehdä, jos sinulla on CamScanner asennettuna puhelimessasi.

torstai 29. elokuuta 2019


CamScanner, joka on erittäin suosittu skannerisovellus, on muuttunut haitalliseksi.

Sovellus julkaistiin vuonna 2010, ja sitä on ladattu yli 100 miljoonaa kertaa.

Tietoturvayhtiö Kaspersky havaitsi, että sovellus alkoi hiljattain levittää haittakoodia Android-laitteisiin. 

Haittakoodia sisältänyt sovellus on nyt poistettu Googlen Play-sovelluskaupasta.

Sovellus avasi puhelimen haittakoodille

Sovellukseen syntyneen aukon kautta tunki mainoksia ja haittakoodi myös kirjasi käyttäjille maksullisia tilauksia. 

Troijalaiseksi muuttunut sovellus pystyi myös lataamaan lisää haitallisia komponentteja. 

Esimerkiksi teknologiasivusto ZDNet kertoo, että CamScanner-sovelluksesta oli annettu 1,8 miljoonaa etupäässä myönteistä arviota Play-sovelluskaupassa. Kaspersky ryhtyi tutkimaan sovellusta, kun käyttäjät antoivat sovelluksesta varoituksia sovelluskaupassa. 

Haittakoodi voi iskeä päivityksen myötä

Kaspersky toteaa blogissaan, että CamScanner oli pitkään aivan asiallinen sovellus "ilman mitään haitallisia aikomuksia". 

"Sovellus oli mainosrahoitteinen ja salli myös sovelluksen sisäiset ostokset. Jossain vaiheessa tämä kuitenkin muuttui, ja sovelluksen viimeisimmät versiot toimitettiin mainoskirjaston kanssa, joka sisälsi haittakoodimoduulin", blogissa kerrotaan.

Tapaus osoittaa, että edes suosittu ja arvostettu sovellus ei ole turvassa haittakoodin hyökkäykseltä. 

Kasperskyn mukaan sovelluksen kehittäjät saivat haittakoodin poistettua CamScannerin viimeisimmästä versiosta. Siksi on tärkeää päivittää sovellus viimeisimpään versioonsa. 

Kaspersky myös huomauttaa, että sovelluksen versiot vaihtelevat eri laitteilla, ja jotkut versiot saattavat edelleen sisältää haittakoodia.

Jos olet epävarma, mikä CamScanner-versio laitteessasi on, niin silloin on syytä poistaa sovellus ja siirtyä käyttämään jotain toista skannerisovellusta.

Ehkä sinua kiinnostaa...