PsVita

PlayStation Vita syventää sosiaalista pelaamista

Mobiilipelaamisen yleistymisestä huolimatta peliharrastajat eivät vielä ole löytäneet riittävän hyvää kannettavaa pelilaitetta. PlayStation Vita vastaa haasteeseen.

maanantai 14. marraskuuta 2011 teksti Maija Vari. Kuva: Sony Computer Entertainment Inc.

Tuore tutkimus suomalaisten pelaamisesta paljastaa, että konsoli- ja tietokonepelien pelaaminen on arkipäiväistynyt: 93 prosentissa suomalaisista talouksista pelattiin ainakin silloin tällöin konsolilla, tietokoneella, puhelimella tai tabletilla.

Mobiilipelaamisen yleistymisestä huolimatta peliharrastajat eivät vielä ole löytäneet riittävän hyvää kannettavaa pelilaitetta. Suomessa pian myyntiin tuleva uusi PlayStation Vita tulee jatkossa tarjoamaan peliharrastajille elämyksellisen pelikokemuksen.

Yksi pelaamisen trendi on tällä hetkellä mobiilipelaamisen muuttuminen sosiaalisemmaksi. Kännyköillä ja tableteilla pelataan jo, mutta se tapahtuu pääasiassa lyhyissä 15–20 minuutin pätkissä ja monesti yksin. Mobiilipelit tarjoavat yksinkertaista ja nopeaa ajanvietettä matkustaessa tai odotellessa.

Sonyn uusi PlayStation Vita, jonka ennakkomyynti alkaa marraskuussa, nostaa mobiilipelaamisen kokemuksen uudelle tasolle. Laitteen myötä sosiaalinen pelaaminen ja liitettävyys saavat enemmän syvyyttä, sillä PS Vitalla tulee olemaan omat sovelluksensa huippusuosituille sosiaalisille palveluille, kuten Facebook, Twitter, Skype ja Foursquare. PS Vitasta löytyy myös wlan- ja 3g-yhteys sekä PlayStation Network.

Tutkimuksen mukaan peliharrastajat on asialleen omistautunut ja vaativa ryhmä, joka käyttää pelaamiseen runsaasti aikaa ja seuraa tarkasti alan uutisia. He arvostavat sekä peleissä että laitteissa laatua ja elämyksellisyyttä. Tutkimuksen mukaan optimaalisen pelikokemuksen saadakseen pelaajat odottavat kannettavilta pelilaitteiltaan korkealaatuista grafiikkaa ja ääntä, laadukkaita pelejä sekä verkkoyhteyden, jonka avulla voi pelata muiden ihmisten kanssa joko samassa tilassa tai verkon yli. Toistaiseksi mikään kannettavista pelilaitteista ei ole täyttänyt vaatimuksia, vaikka käsikonsoleilla, puhelimilla ja tableteilla pelaaminen onkin yleistynyt.

Tutkimuksesta käy ilmi, että konsolipelaamisesta on tullut suurimmalle osalle suomalaisista arkipäivää. Pelejä pelataan, koska ne tarjoavat tavan hauskanpitoon ja rentoutumiseen, ja pelaamisesta on tullut yksi viihteen muoto elokuvien, television ja muiden rinnalle. Suomalaisten pelaamisessa korostuu myös sosiaalisuus ja yhdessäolo, sillä kolme viidestä silloin tällöin pelaavista pelaa nimenomaan yhdessä perheensä, ystäviensä tai puolisonsa kanssa. Suosittuja ovat eri konsoleilta löytyvät liikeohjattavat pelit sekä hauskaan yhteistoimintaan perustuvat pelit. Pidetyimpiä sosiaalisista peleistä ovat fitness-, urheilu- , musiikki- ja tanssipelit sekä tasohyppelyt.

Nordisk Filmin teettämässä tutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten pelaamistottumuksia. Siihen osallistui yli 2 000 suomalaista 15–65-vuotiasta. Tutkimus suoritettiin huhti- ja heinäkuun 2011 välisenä aikana, ja sen toteutti Vizeum.

Ehkä sinua kiinnostaa...