seniori1

Pasianssi edelleen suosikkipeli

Keskimääräinen suomalainen digitaalisten pelien pelaaja on iältään 37-vuotias ja hänen suosikkipelinsä on tietokonepasianssi. Muutostrendejä ovat ikäihmisten lisääntynyt pelaaminen ja mobiilipelaamisen suosion kasvu.

maanantai 17. lokakuuta 2011
seniori2

Nyt julkistettu Pelaajabarometri 2011 -tutkimus tarjoaa toistaiseksi luotettavimman kuvan eri pelimuotojen asemasta Suomessa. Yhteensä yli 3 000 suomalaista on osallistunut kolmen vuoden ajan vuosittain toistettuun kyselytutkimukseen, jonka tulokset paljastavat kuvan Suomesta pelimaana, missä pelaamisella on kasvava kulttuurinen ja sosiaalinen asemasta.

Keskimääräinen suomalainen digitaalisten pelien pelaaja on iältään 37-vuotias ja hänen suosikkipelinsä on tietokonepasianssi. Peleihin käytettävä aika ei vielä kilpaile esimerkiksi television katseluun käytettävän ajan kanssa. Kun keskimääräinen suomalainen katsoo televisiota yli 20 tuntia viikossa, on yli 20 tuntia pelaavia suomalaisia vain alle neljä prosenttia.

Digitaalisten pelien pelaaminen on kuitenkin levittäytynyt osaksi kaiken ikäisten suomalaisten ajanviettomuotoja. Kolmen vuoden aineiston perusteella yli puolet (54 prosenttia) suomalaisista pelaa jotain digitaalista peliä ainakin kerran kuukaudessa. Kun huomioon otetaan myös perinteiset kortti-, lauta-, ja liikunnalliset pelit, ovat lähes kaikki suomalaiset pelaajia: 98 prosenttia vastaajista kertoi ainakin joskus pelaavansa jotain peliä.

Kolmen vuoden tutkimusjaksolla havaittiin muutamia tilastollisesti merkitseviä muutostrendejä. Kaikkein vanhin tutkittu ikäryhmä, 70–75-vuotiaat, lisäsi tarkastelukauden aikana merkittävästi pelaamistaan. Ikäihmisten keskuudessa aktiivisten pelaajien osuus on noussut kahden vuoden takaisesta 75 prosentin osuudesta 91 prosenttiin, kun kaikki pelimuodot otetaan huomioon.

Ikäihmisten lisääntyvän pelaamisen lisäksi havaittiin tiettyjen pelimuotojen suosiossa muutoksia. Pelikonsoleilla pelaaminen oli tarkastelujaksolla käynyt yhä yleisemmäksi, samoin aktiivinen mobiilipelaaminen oli kasvattanut suosiotaan 13 prosentista (2009) 21 prosenttiin (2011). Sen sijaan nettiselaimessa pelattavat pelit olivat menettäneet hieman suosiotaan. Ilmeisesti älypuhelimien suosion nousu Suomessa heijastuu osittain siirtymänä selainpeleistä mobiilipeleihin.

Mobiilipelimaailman muutosta heijastavat myös suosituimpien pelattavien pelien listalla tapahtuneet muutokset. Aiemmin suosituin mobiilipeli oli Nokian matkapuhelimien mukana jaeltu matopeli. Vuoden 2011 tutkimuksessa sen aseman suosituimpana mobiilipelinä oli anastanut kosketusnäyttöisten älypuhelimien Angry Birds.

Pelaajabarometri on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Pelikulttuurien synty Suomessa -tutkimushanketta, jota johtavat professorit Frans Mäyrä (Tampereen yliopisto), Raine Koskimaa (Jyväskylän yliopisto) ja Jaakko Suominen (Turun yliopisto, Porin yliopistokeskus).

Ehkä sinua kiinnostaa...