es_manager

Päivitä harkiten Android-sovelluksia

Vanhasta ohjelmasta on syytä ottaa mobiilipuolella varmuuskopio ennen kuin päivittää ohjelman uuteen versioon.

perjantai 28. kesäkuuta 2013 teksti Jukka Sundholm.

Tietokonemaailmasta on tuttu sellainen tilanne, jossa ohjelman päivitys tekee siitä toimimattoman tai asennettu ohjelma on koneen resursseihin nähden liikaa. Tällöin on järkevintä palauttaa edellinen tai keveämpi versio. Esimerkiksi Windows-mikroihin löytyy runsain mitoin vanhaa softaa erilaisilta oldversion-koontisivustoilta.

Tätä taustaa vasten voisi luulla, että tilanne mobiilimaailmassa on samanmoinen: jos joku ei toimi, asennetaan vanhempi versio tai poistetaan ongelmia tuonut päivitys. Näin ei kuitenkaan ole, vaan puhelimessa asia on yllättävän ongelmallinen. Esimerkiksi Google Playn kautta on Android-alustan puhelimiin saatavissa ainoastaan uusimpia versioita.

Vanhan puhelinsoftan arkistosivuja on todella niukasti eli ainoa mahdollisuus vanhan sovelluksen saamiseen on ottaa yhteys ohjelman tekijään. Ennuste tässä on ymmärrettävästi heikko. Niinpä ongelmaan tulee ennalta varautua. Se tapahtuu ottamalla vanhasta ohjelmasta varmuuskopio ennen uuden päivityksen asentamista.

Jos päivitys ei toimi, sen voi poistaa ja palauttaa vanhan käyttöön. Android-puhelimissa tämän voi tehdä ES-tiedostonhallintaohjelmalla. Kopio asennetusta ohjelmasta on hyödyllinen myös siksi, että uusin päivitys saattaa muuttaa ilmaissovelluksen rajoitetuksi kokeiluversioksi. Aina pitäisi muistaa lukea selosteesta päivittämisen mukanaan tuomat muutokset ja sen tiedon valossa joko päivittää tai jättää päivittämättä.

Kaikkiaan Android-sovellusten vanhojen versioiden huono saatavuus ikään kuin käskee laitteen vaihtamiseen uudempaan. Pakko-ostamisen välttämiseen sovellusten varmuuskopiointi tuo lisäaikaa, vaikkei sillä loputtomiin voi kikkailla. Ikävintä olisi päivittää sovellukset huonosti toimiviksi ilman paluun mahdollisuutta. Näin saattaa päästä käymään, kun uusin Google Playn päivitys – kuinka ollakaan – ehdottaa kaikkien ohjelmien päivittämistä kerralla.

Joitakin sovellusten vanhoja versioita on löydettävissä Android Freeware Lovers -sivustolta ja AndroidDrawer-sivustolta. Järkevintä on kuitenkin tehdä käytössä olevista ohjelmista kopio tiedostonhallintaohjelmalla.

Ehkä sinua kiinnostaa...