Productivity Score. Microsoft 365

Microsoft 365 -ohjelmistossa olevaa uutta toimintoa on arvosteltu siitä, että sen avulla voi vakoilla muita käyttäjiä.

Microsoft 365:ttä voi käyttää vakoiluun

Microsoft 365 -ohjelmistoa, jonka nimi oli aiemmin Office 365, on arvosteltu siitä, että sitä voi käyttää työntekijöiden valvontaan tuottavuuden seurantatoiminnon avulla.

torstai 3. joulukuuta 2020 teksti S. Nielsen


Tavallinen käyttäjä ei välttämättä ole kuullut lainkaan Microsoft 365 -palvelupakettiin sisältyvästä Productivity Score -työkalusta.

Kyseessä on Microsoft 365:een eli entiseen Office 365:een kuuluva pisteytysjärjestelmä, jonka avulla yritys voi seurata tuottavuutta. 

Työkalu kertoo työntekijöiden tavasta käyttää Microsoft 365:een sisältyviä ohjelmia ja palveluita, ja työkalu antaa myös suosituksia, kuinka toimintatapoja voidaan optimoida.

Kyse on periaatteessa hyödyllisestä työkalusta, joka on kuitenkin herättänyt jonkin verran kritiikkiä.

Pisteytystyökalun mahdollistavaan kyttäämiseen kiinnitti Twitterissä huomiota itävaltalainen yksityisyysaktivisti ja tutkija Wolfie Christl.

Productivity Score ei pelkästään pisteytä osaston tai koko yrityksen toimintaa, vaan työkalun keräämistä tiedoista selviää jokaisen yksittäisen työntekijän kohdalta tarkat tiedot, kuinka paljon hän käyttää mitäkin ohjelmaa.

Käytätkö riittävästi sähköpostia?

Toisin sanoen kyse on siitä, että pomo voi esimerkiksi nähdä, kuinka monta sähköpostia työntekijä lähettää, kuinka paljon hän osallistuu ryhmäkeskusteluihin ja montako tiedostoa hän jakaa kollegoiden kanssa.

Kaiken lisäksi Microsoft on julkaissut mainosvideon, jossa näytetään, kuinka työntekijöitä rankataan aktiivisuuden mukaan.

Alla olevalla videolla suunnilleen 4'15'' kohdalla näkyy, kuinka pomo näkee tietoja työntekijöistä.


Microsoft on sittemmin kertonut The Guardian -lehdelle, että työkalu ei ole tehty vakoiluun, vaan tarkoitus on, että yritys voi Productivity Scoren avulla optimoida työnkulkuja ja tietysti myös tuottavuutta.

Kohu saanee vielä jatkoa, sillä itävaltalaistutkijan mukaan työkalu saattaa olla ristiriidassa tiettyjen EU-säännösten kanssa.

Microsoft on myös ilmoittanut, että yhtiö yrittää anonymisoida järjestelmää niin, että tietoja saa vain osasto- ja yritystasolla, mutta ei henkilötasolla.

> Lue myös: Kolme vaihtoehtoa Microsoftin Office-paketille


Ehkä sinua kiinnostaa...