Windows 10 startmenu

Microsoft esitteli Windows 10 -järjestelmän

Microsoft esitteli seuraavan Windows-käyttöjärjestelmänsä. Windows 8.1:n seuraajasta ei tulekaan Windows 9:ää, vaan yllättäen Windows 10.

perjantai 3. lokakuuta 2014

Suurenna kuva uuteen ikkunaan

Microsoft julkisti seuraavan Windows-käyttöjärjestelmänsä nimen, josta on tähän asti liikkunut jos jonkinlaista huhua. Ilmeinen vaihtoehto Windows 8.1 -nimelle olisi ollut Windows 9, mutta Microsoft yllätti täydellisesti antamalla uuden version nimeksi Windows 10.

Windows 10, joka on yhdistelmä Windows 7:ää ja Windows 8:aa, tarjoaa saman käyttökokemuksen kaikissa laitteissa Xboxista ja pc-laitteista puhelimiin, tabletteihin ja pienlaitteisiin, sillä Windows 10 on suunniteltu toimimaan niin yritysten konesaleissa kuin internetiin kytketyissä pienissä laitteissa.

Uudistuksiin kuuluu muun muassa laajennettu Käynnistä-valikko. Tuttu Käynnistä-valikko on siis palannut, tarjoten nopean oikopolun useimmin käytettäviin toimintoihin ja tiedostoihin yhdellä klikkauksella. Valikko sisältää myös uuden, räätälöitävän tilan suosikkisovelluksille, -ohjelmistoille, -ihmisille ja -verkkosivuille.

Suurenna kuva uuteen ikkunaan

Lisäksi Windows-kaupasta hankitut sovellukset avautuvat nyt samassa muodossa kuin työpöytäohjelmat. Sovellusikkunan kokoa voi muuttaa ja ikkunan sijaintia liikuttaa. Otsikkopalkit yläreunassa mahdollistavat ikkunoiden maksimoinnin, minimoinnin ja sulkemisen yhdellä klikkauksella.

Suurenna kuva uuteen ikkunaan

Parannuksia tulee myös sovellusten kohdistamiseen. Esimerkiksi neljää sovellusta voi kohdistaa samalle näytölle uudella neljännesasettelulla. Windows näyttää myös muita käynnissä olevia sovelluksia sekä ohjelmia ja ehdottaa käyttämätöntä näyttötilaa täytettäväksi niillä.

Suurenna kuva uuteen ikkunaan

Tehtävänäkymä-painike tehtäväpalkissa tarjoaa yhden näkymän kaikkiin avoimiin sovelluksiin ja tiedostoihin sekä mahdollisuuden siirtyä niiden välillä. Painike mahdollistaa myös nopean, yhden painalluksen vaihdon yhdestä työpöytänäkymästä toiseen.

Suurenna kuva uuteen ikkunaan

Eri tarpeille ja projekteille voi luoda erillisiä työpöytiä, niin työ- kuin henkilökohtaiseen käyttöön. Näin ollen samalla työpöydällä ei tarvitse pitää samanaikaisesti auki monia sovellusta ja tiedostoja, vaan tarvittaessa voi helposti siirtyä yhdeltä työpöydältä toiselle.

Windows 10 tullee saatavilla vasta joskus 2015 loppupuolella. Uudesta järjestelmästä on jo saatavana Technical Preview -esiversio.

Lue lisää Windows 10:stä täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...