kompassi

Maastotiedolle ikuinen ja vapaa käyttöoikeus

Datan avaaminen vapaaksi tarkoittaa sitä, että Maanmittaushallitus ei enää peri digitaalisten maastoaineistojen käyttöoikeuksista maksuja. Jo aiemmin karttadata on monissa maissa ollut maksutonta ja vapaata, nyt myös Suomessa, kun verorahoilla maksettu tuli julkiseksi.

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012 teksti Jukka Sundholm/Kuva: Maanmittauslaitos 12/2011
mmlvapaakartta

Esimerkiksi peruskartta digitaalisessa muodossa on nykyään maksuton. Aiemmin käyttöoikeus maksoi helposti tuhansia euroja.

Maastotietokanta sisältää tietoja muun muassa Suomen teistä, osoitteista, rakennuksista ja vesistöistä. Aiemmin Maanmittaushallituksen maastotietokannan peruslisenssi maksoi 36 900 euroa. Laajaa käyttöä ennustetaan myös ilma- ja ortokuville, digitaalisille peruskartoille sekä niin kutsutulle taustakarttasarjalle.

Maanmittauslaitos ja Liikennevirasto ovat sopineet, ettei maastotietojen avoin käyttöoikeuslisenssi sovi merenkulkutietojen avaamiseen. Näin ollen merialueiden tiedot on poistettu kaikista avatuista aineistoista. Toinen merkittävä rajoitus koskee kiinteistöjä. Kiinteistötietojärjestelmän tiedot ja kiinteistörekisterikartta jäävät uudistuksen ulkopuolelle.

Vapautuneita aineistoja tullaan hyödyntämään yksityisesti, kaupallisesti ja projekteissa, esimerkiksi OpenStreetMapin tyyppisissä gps-palveluissa. Kartat saa itsepalveluna käyttöönsä ilmaisella tiedostopalvelulla. Koska aineiston määrä on valtava, se tulee saataville vaiheittain.

Ehkä sinua kiinnostaa...