Stortest_komfi_142013

Pelasta kadonnut tieto

Vahingossa poistettujen tiedostojen palauttamiseen on tarjolla monenlaisia työkaluja. Tutustuimme kuuteen ohjelmaan, jotka osaavat pelastaa tietoja kiintolevyiltä ja muilta tallennusvälineiltä.

maanantai 16. syyskuuta 2013

Poistettu tiedosto ei katoa kiintolevyltä heti jäljettömiin. Windowsin Roskakoriin siirretyn tiedoston voi vielä palauttaa helposti takaisin, eikä tietoja pyyhitä kiintolevyltä kokonaan edes siinä vaiheessa, kun Roskakori tyhjennetään.

Jos vahingossa poistetun tiedoston katoaminen huomataan ajoissa, voi tietojen pelastamista yrittää tiedostojen palauttamiseen tarkoitetun ohjelman avulla. Nopea reagointi on tärkeää, sillä mikä tahansa kiintolevylle kirjoitettava uusi tieto voi ennen pitkää peittää alleen poistetun tiedoston jäljiltä vapautuneen tilan. Päälle kirjoitetun tiedoston palauttaminen ei enää ole mahdollista ainakaan kotikonstein.

Otimme vertailuun kuusi suosittua palautusohjelmaa. Mukana on kolme ilmaista tarjokasta ja kolme maksullista vaihtoehtoa. Ohjelmien toiminnoissa ei ole suuria eroja, sillä kaikki ohjelmat käyttävät tiedostojen jäljittämiseen samankaltaisia tekniikoita.

Käytettävyyden osalta erot olivat sen sijaan huomattavia. Esimerkiksi vertailun haasteellisimman ohjelman käyttäminen vaatii perehtymistä tallennuslaitteiden tekniikkaan pintaa syvemmältä. Monikaan käyttäjä ei välttämättä arvaisi, että ohjelman tarjoama kohde ”Storage Device-9451 1.978GB Drive (\.\PhysicalDrive3)” tarkoittaa yksinkertaisesti tavanomaista muistitikkua.

Onneksi joukkoon mahtuu myös ohjelmia, joiden avulla kadonneiden tietojen etsiminen ja pelastaminen sujuvat parhaimmillaan muutamalla hiiren napsautuksella.

Ehkä sinua kiinnostaa...