Bosch-anturi

Boschin älykkäät anturit lahjapaketeissa

Useasta lahjapaketista löytyy tänäkin jouluna älypuhelin tai tablettitietokone. Mikrosysteemiantureiden globaali markkinajohtaja Bosch varustaa monet näistä laitteista pikkuruisilla ”aistielimillä”.

perjantai 19. joulukuuta 2014

Muun muassa kuntoiluun liittyvissä älylaitteissa käytettävät Boschin MEMS-anturit aistivat iskuja ja tärinää ja muuntavat ne lenkkeilevän ihmisen liikeprofiiliksi.

Kiehtova anturiteknologia mahdollistaa lukuisat älylaitteiden intuitiiviset toiminnot ja huipputeknologian mukana kotitalouksiin päätyykin maailman herkimpiä mittareita. Anturien pienimmät osat ovat ainoastaan millimetrin tuhannesosien mittaisia ja hienovaraisimmat mittaukset tehdään vain atomin halkaisijan kokoisessa tilassa.

Aina kun anturi liikkuu, syntyy pieni sähkövirta, joka tarjoaa tietoa anturin asennosta, magneettikentästä ja kiihtyvyydestä. Tämä mahdollistaa viime kädessä esimerkiksi matkapuhelinten ja tablettien intuitiiviset toiminnot ja sujuvan käyttökokemuksen. Pienet anturit esimerkiksi aistivat puhelinten tai tablettien asennon ja kääntävät näytön oikeaan suuntaan.

Yksi Boschin innovaatioista on maailman pienin ja energiatehokkain anturiyksikkö BMI160, jonka pieneen 2,5 x 3,0 x 0,8 millimetrin koteloon on sijoitettu muun muassa kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi. Siinä, missä perinteiset anturit kuluttavat usein runsaasti virtaa, BMI160-anturin virrankulutus jää 950 mikroampeeriin. Tämä on alle puolet markkinoiden standardista ja mahdollistaa esimerkiksi sen, että älypuhelimen akku kestää kauemmin.

Anturin avulla älypuhelimiin voidaan tuoda myös erilaisia käyttäjän aktiivisuutta mittaavia sovelluksia. Puhelinten lisäksi BMI160-anturia voidaan hyödyntää muun muassa kaukosäätimissä, pelien ohjaimissa sekä äly- ja virtuaalilaseissa.

Bosch on MEMS-mikrosysteemiantureiden (Micro Electro Mechanical System) globaali markkinajohtaja. Yhtiö valmistaa kolme miljoonaa anturia päivittäin. Noin joka toisessa älypuhelimessa on Boschin anturiteknologiaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...