Museskader

Tutkija todistaa: Hiirivammat ovat totta

Asiantuntijat ovat viime vuosina kiistelleet siitä, kuinka aitoja hiirivammat ovat. Nyt ruotsalaistutkija on selvittänyt, että vammat ovat todellisia.

maanantai 30. toukokuuta 2011
digitizer

Ruotsalaisen Työterveyslaitoksen tutkija Håkan Johansson on vuosien tutkimuksen jälkeen tullut siihen tulokseen, että hiiren käytöstä johtuvat rasitusvammat ovat todellisia.

Hänen tutkimustuloksensa poikkeavat monista muista viime vuosina tehdyistä tutkimuksista, joissa tietokonehiiren aiheuttamia vammoja ei ole luokiteltu varsinaisiksi työperäisiksi rasitusvammoiksi. Tutkimalla kaikkia rasitusvammojen muotoja Johansson ja hänen tutkijatiiminsä ovat löytäneet hiirivammoille lääketieteellisiä todisteita.

"Olen vakuuttunut siitä, että työskentely tietokoneella ja hiirellä voivat aiheuttaa vakavia rasitusvammoja. Kaikki tutkimustuloksemme osoittavat siihen suuntaan. Mikään ei viittaa siihen, että hiirivammat eivät olisi todellisia”, kertoo Håkan Johansson.

KotiMikron vinkkejä hiirivammojen ehkäisemiseksi Fysio- ja ergoterapeutit ovat jo kauan varoittaneet käyttämästä ohjausvälineenä samaa hiirtä. Asiantuntijat suosittelevat, että tietokoneen äärellä käytettäisiin ”erilaisia hiirityyppejä”.

Yksi vaihtoehto, jota voi välillä käyttää, on esimerkiksi kynähiiri.

Sen lisäksi, että kynähiiri säästää kättä, käsivartta ja niskaa, laitteesta on muutakin hyötyä.

***** Kynähiiri on huomattavasti hiirtä tarkempi esimerkiksi kuvien käsittelyssä.

***** Kynähiiri tunnistaa paineen, joten esimerkiksi siveltimen kokoa voi vaihdella painamalla kynähiirtä kovaa tai kevyesti piirtoalustaa vasten. Tällöin piirtojälki on mahdollisimman luonnollista.

***** Korjauksia ja muutoksia voi tehdä helposti kääntämällä kynän ympäri ja käyttämällä sitä pyyhekumin tavoin. Kääntö aktivoi pyyhintätoiminnon automaattisesti.

***** Kynä istuu käteen hiirtä luonnollisemmin, jolloin pitkätkään sessiot eivät rasita kättä, käsivartta ja hartioita yhtä paljon kuin hiiren käyttö.

***** Kynähiiri soveltuu myös esimerkiksi asiakirjojen ja sähköpostiviestin allekirjoitusten tekoon.

Tarjous: Tilaa kotiMikro, niin saat kynähiiren ja piirtoalustan. 

Ehkä sinua kiinnostaa...