Rembrandt

Tietokone maalasi uuden Rembrandtin

Tietotekniikan avulla on mahdollista plagioida taidemaalarin jälkeä: Nyt tietokoneella on onnistuttu luomaan uusi Rembrandtin maalaus.

maanantai 11. huhtikuuta 2016

Microsoftin tutkijatiimi on yhdessä taidehistorioitsijoiden kanssa tehnyt suuren luokan taideväärennöksen – tieteen nimessä.

Käyttämällä uusinta kasvojentunnustekniikkaa, digitaalista analyysiä sekä 3-skannausta ja -tulostusta onnistuttiin luomaan uusi maalaus yhdeltä ehkä kaikkein tunnetuimmalta taidemaalarilta Rembrandtilta.

Next Rembrandt -projekti (seuraava Rembrandt) toteutettiin yhdessä Amsterdamin Rembrandt House Museumin kanssa, joka antoi tutkijoiden käyttöön 346 Rembrandtin teosta. Kaikista tehtiin hyväälatuiset digiversiot. Taitelijan aiheiden, tekniikan ja tyylin analysoinnin jälkeen tietokone loi maalauksen, joka on hämmästyttävän paljon aidon Rembrandtin näköinen.

Teoksen viimeisessä vaiheessa kuva tulostettiin erikoistulostimella, joka mustekerron kerrokselta antoi kuvalle syvyyttä ja rakennetta, joka tekee illuusiosta vieläkin vaikuttavamman.

Kuva on tehty mainoskampanjaan ja kuvan on tarkoitus auttaa selvittämään, mikä teki mestarista mestarin. Eikä kuvaa kukaan erehdy luulemaan väärennökseksi, koska musteesta tehtynä se ei näytä öljyväreillä maalatulta, vaikka hieno onkin.

Ehkä sinua kiinnostaa...