Raspberry_Pi_Logo

Luottokortin kokoinen täysiverinen tietokone

Pohjoismainen it-tuotteiden jakelija Deltaco on aloittanut luottokortin kokoisen Raspberry Pi -tietokoneen myynnin Suomessa. Kyseessä on jo miljoona kappaletta maailmalla myynyt yhdelle piirilevylle mahdutettu huippuedullinen tietokone. Raspberry Pi onkin kaikkien elektroniikkavirittelijöiden unelmalaite!

perjantai 8. helmikuuta 2013
RaspberryPi
”Vadelmapii”-kone on mitoiltaan 86 x 56 x 21 mm. Muistikorttipaikka ja liitännät ulottuvat hieman reunojen yli. Laite painaa 45 grammaa.

Hieman luottokorttia suuremman tietokoneen on kehittänyt brittiläinen Raspberry Pi Foundation. Tämän säätiön alkuperäisenä tarkoituksena on ollut tietotekniikan opetuksen kehittäminen, mutta laitteelle on löytynyt jo lukemattomia käyttötarkoituksia. Raspberry Pi:tä käytetäänkin opetuskäytön lisäksi muun muassa mediapalvelimena, pelilaitteena, robotiikan ohjaukseen ja säätötekniikan hallintaan.

Pienen ja pippurisen tietokoneen graafinen suorituskyky on omiaan myös multimedia- ja pelikäyttöön. Raspberry Pi pystyy toistamaan täysteräväpiirtoista videokuvaa (1080p, 30 fps, h.264/mpeg-4 avc) ja se tukee grafiikan osalta opengl es 2.0 -ohjelmistorajapintaa.

Raspberry Pi on täysin käyttövalmis tietokone ilman kotelointia. Se vaatii toimiakseen vain näytön, ohjauslaitteet, virtalähteen ja sdhc-muistikortin. Muistikorttia tarvitaan massamuistiksi käyttöjärjestelmän ja muun tiedon tallentamiseen.

Raspberry Pi on suunniteltu käytettäväksi Linux-käyttöjärjestelmällä. Näistä eniten käytetty versio on Raspbian. Raspberry Pi:lle on kehitetty paljon sovelluksia ja laitteelle pyhitetty sovelluskauppa listaa uusia sovelluksia päivittäin. Suosituimpia sovelluksia on Xbmc-mediasoitin.

Raspberry Pi Model B sisältää yhdellä piirilevyllä Arm11-ytimellä varustetun 700 megahertsin Broadcom-järjestelmäpiirin (jossa cpu, gpu, dsp ja sdram). Keskusmuistia laitteessa on 512 megatavua. Tietokoneen voi liittää erilliseen näyttöön komposiitti/rca- tai hdmi-videoliitännöillä. Äänilähtöinä toimivat sekä perinteinen 3,5 millimetrin analoginen stereoliitin että hdmi-liitin. Lisäksi piirilevyllä on 10/100 megabitin ethernet-verkkoliitäntä ja kaksi usb 2.0 -liitäntää lisälaitteille. Tietokone saa käyttöjännitteensä oman micro-usb-liitännän kautta.

Raspberry Pi toimitetaan ilman virtalähdettä, lisätarvikkeita tai käyttöohjeita. Sen liitäntöihin voidaan liittää suoraan näppäimistö, hiiri, näyttö, äänilaite, lisämuistia ja verkkoyhteydet. Raspberry Pi Model B -tietokoneen kuluttajahinta on 59 euroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...