sir-globe

Joko päivitit XP:n?

Tuore tietoturvaraportti paljastaa, että Windows XP-koneilla on kuusinkertainen riski saada haittaohjelmia verrattuna Windows 8 -koneisiin.

perjantai 8. marraskuuta 2013
sir15

Kuvassa on listattuna maailmanlaajuisesti yleisimmin havaitut haittaohjelmat.

Microsoftin julkisti hiljan laajan kyberturvallisuutta ja -rikollisuuden ehkäisyä käsittelevän Security Intelligence Report volume 15 (SIR) -raporttinsa. Kaksi kertaa vuodessa julkaistavat tietoturvakatsaukset kertovat ajankohtaisista tietoturvauhista. Raportit perustuvat maailmanlaajuisesti yli miljardin järjestelmän heikkouksien ja haittaohjelmien analysointiin. Raportti tarjoaa katsauksen siihen, miten käyttäjät voivat hallita tietoturvaan liittyviä riskejään.

Suomessa tietokoneen käyttäjien kohtaamat merkittävimmät tietoturvauhat ovat pitkälti samoja kuin maailmanlaajuisestikin. Ne olivat tutkimuksen mukaan:

Tietoturvallisuus Suomessa näyttää olevan kohtuullisen hyvällä tasolla, maailman parhaiden maiden tasolla. Tätä voidaan pitää pitkälti pitkäjänteisen tietoturvallisuustyön tuloksena. Uhkamaisema kehittyy kuitenkin jatkuvasti, joten tietoturvallisuuden kehittämistä on edelleen jatkettava määrätietoisesti sekä yrityksissä että julkishallinnossa.

Raportti ottaa kantaa muun muassa käyttöjärjestelmä- ja ohjelmistopäivitysten tärkeyteen kyberrikollisuuden torjunnassa. Vuoden 2013 alkupuoliskolla lähes 17 prosenttia ajan tasalla olevia Microsoft-tietoturvatuotteita käyttävistä tietokoneista kohtasi haittaohjelmia. Raportin mukaan Windows XP:n yleisimmät haittaohjelmat ovat Sality, Ramnit ja Vobfus.

Kuvassa on asiallisiksi tekeytyvien, väärennettyjen tietoturvaohjelmien logoja. Lähde: Microsoft SIR.

Vanhemmat käyttöjärjestelmät ovat uudempia haavoittuvaisempia tietoturvauhkien näkökulmasta. Esimerkiksi Windows XP -koneilla on kuusinkertainen riski kärsiä haittaohjelmista kuin uutta Windows 8 -käyttöjärjestelmää käyttävillä. Windows XP:n järjestelmä- ja tietoturvapäivitykset lopetetaan 8.4.2014, minkä vuoksi päivitys uudempaan käyttöjärjestelmään on tietoturvan näkökulmasta kriittisen tärkeää. Noin 12 prosenttia suomalaisista käyttää edelleen Windows XP -käyttöjärjestelmää (maailmanlaajuisesti 21 prosenttia tietokoneenkäyttäjistä).

Ehkä sinua kiinnostaa...