Windows Vistan logo

Windows Vistan 10-vuotinen taival päättyy.

© Windows

Hyvästi Windows Vista

Microsoft lopettaa kymmenvuotiaan Windows Vistan tuen, joten sen tietoturva-aukkoja ei enää paikata.

maanantai 20. maaliskuuta 2017 teksti M. Jacobsen

Windows Vistan käyttäjän on viimeistään nyt syytä harkita siirtymistä uuteen järjestelmään.

Vistan jatkettu tuki päättyy 11. huhtikuuta 2017, mikä tarkoittaa, että järjestelmään ei enää tehdä korjaavia päivityksiä.

Vanhentuneen, päivittämättömän järjestelmän käytössä on ongelmana mahdollisten tietoturva-aukkojen paikkaamattomuuden lisäksi se, että monet ohjelmat lakkaavat toimimasta siinä, koska järjestelmää ei enää tueta ohjelmistovalmistajienkaan toimesta.

Vistan alku oli haparoiva

Windows Vista oli ilmestymisvuonnaan 2007 iso puheenaihe tietokoneharrastajien keskuudessa.

Osaksi kohu johtui siitä, että kyseessä oli uusi Windows-käyttöjärjestelmä, ja osaksi syynä oli järjestelmän ongelmat. Se toimi kankeasti ja siitä puuttui tuki vanhoille ohjelmille.

Microsoft korjasi ongelmat, mutta Windows 7 vei kuitenkin Vistan paikan jo 2009. Seiska sai myös paremman vastaanoton.

Vaihtoehtona Windows 10

Windows 7- ja Windows 8 -järjestelmiä tuetaan vielä pitkään. Seiskan tuelle pannaan lappu luukulle tammikuussa 2020 ja Kasille vasta tammikuussa 2023. Windows 10:n tuki päättyy tammikuussa 2025.

Vista-tietokoneesta voi olla hyvä muutenkin luopua, sillä vanhat komponentit voivat hajota yllättäen. Uudessa Windows-koneessa saa väkisin Windows 10:n. Toki sen voi vanhaankin laitteeseen ostaa.

Juuri ilmestyneessä KotiMikrossa 5/2017 on 22 muuta hyvää käyttövinkkiä Windows 10:lle. Tilaa KotiMikro, niin saat luettavaksi lehden 5 viimeisintä numeroa Wype-palvelussa.

Ehkä sinua kiinnostaa...