Spring Creators Update, Redstone 4, blue screen


© Shutterstock

Valmistaudu seuraavaan suureen Windows 10 -päivitykseen

Seuraava laaja Windows-päivitys on tulossa. Testaajat ovat kuitenkin raportoineet siniseen kuolemanruutuun johtavasta virheestä. Varmista päivityksen onnistuminen.

torstai 26. huhtikuuta 2018 teksti Steffen Nielsen

Microsoft julkaisee puolivuosittain laajan päivityksen Windows 10 -järjestelmälle. 

Seuraav suuri päivitys on Windows10 Spring Creators Update. Sen jakelun piti aikaisempien tietojen mukaan käynnistyä jo huhtikuussa, mutta nyt jakelu ilmeisesti alkaa toukokuun alkupuolella. 

Viivästykseen on syynä se, että usea järjestelmän testaaja on törmännyt pahamaineiseen virheilmoitukseen, siniseen kuolemanruutuun (blue screen of death, bsod), joka pysäyttää tietokoneen.  

Päivityksessä voi aina syntyä ongelmatilanteita, koska kokoonpanoja on niin monia erilaisia. Niihin on hyvä varautua ennalta, varsinkin silloin, kun kyseessä on laaja järjestelmäpäivitys.

Valmistaudu Windows 10 -päivitykseen

Päivityksessä voi aina syntyä ongelmatilanteita, koska kokoonpanoja on niin monia erilaisia. Niihin on hyvä varautua ennalta, varsinkin silloin, kun kyseessä on laaja järjestelmäpäivitys. 

Uusi päivitys tulee automaattisesti Windows Updaten kautta. Sitä kannattaa odottaa, sillä muuta kautta asentaessa on suurempi riski, että jotain menee pieleen. Viimeisimmän virallisen version voi aina ladata myös Microsoftin sivustolta.

Näillä kolmella keinolla varmistat, että sinulla on edes jonkinlainen mahdollisuus toipua pieleen menneen päivityksen aiheuttamasta pattitilanteesta.

1. Varmuuskopioi tiedostosi
ennen Windows 10-päivitystä

Säännöllinen varmuuskopiointi on muutenkin järkevää, ja varmistus kannattaa tehdä myös ennen laajoja päivityksiä. 

Varmuuskopiointiin voi käyttää esimerkiksi Easeus Todo Backup Free -ohjelmaa, jonka voi ladata KotiMikron Etunurkasta.

KotiMikron tilaajana saat käyttöösi 50 gigatavun tallennustilan Keepit-palvelusta. Lue lisää täältä.

2. Ota palautuspisteet käyttöön

Ennen päivittämiseen ryhtymistä on hyvä varmistaa, että järjestelmän palauttaminen on käytössä ja luoda palautuspiste.

Windowsin edellisen version voi kyllä palauttaa asetuksissa, mutta palautuspisteen avulla tietokoneen voi palauttaa tilaan, jossa se oli ennen ongelmia. Tällöin ei tarvitse asentaa kokok käyttöjärjestelmää uudelleen.

  1. Kirjoita Windowsin hakuruutuun palautuspiste ja valitse osumista Luo palautuspiste.
  2. Valitse C-asema ja valitse Määritä..., jos aseman kohdalla lukee Ei käytössä
  3. Laita valintamerkki kohtaan Ota järjestelmän suojaus käyttöön ja valitse sitten Käytä ja OK.
  4. Valitse Luo..., niin ohjattu palautuspisteen luontitoiminto käynnistyy.

3. Ota talteen tuoteavaimet

Jos käy niin ikävästi, että joudut asentamaan Windowsin uudelleen, niin silloin joudut asentamaan myös kaikki muut kuin Windows-kaupasta lataamasi ohjelmat.

Tarvitset tuoteavaimia ottaaksesi ohjelmat taas käyttöön, joten toivottavasti olet laittanut avaimet talteen.

Siinä tapauksessa, että niitä ei enää ole, voit yrittää kaivaa tuoteavaimia Windowsista ennen kuin aloitat Windowsin päivityksen.

Kokeile etsiä tuoteavaimia esimerkiksi Magical Jelly Bean Finder -ohjelmalla, jonka voit ladata KotiMikron Etunurkasta (saatavana vain tilaajille ja irtonumeron ostajille).

> Nyt saat yhden numeron KotiMikroa ja pääsyn Etunurkkaan, jossa on turvallisesti ladattavana yli 300 luotettavaa ohjelmaa, yhteishintaan vain 3,90 eurolla. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...