Google tekee Android-puhelimista kalliimpia

Google on kehittänyt uuden maksun, jonka Android-puhelinten valmistajat joutuvat maksamaan, jos ne haluavat jatkossa käyttää laitteissaan Googlen sovelluksia.

Tämän takia seuraava puhelimesi on kalliimpi

Kun Android-puhelinten valmistajat haluavat jatkossa asentaa laitteisiinsa Googlen Play-kaupan, YouTuben tai Google Mapsin, heidän pitää maksaa Googlelle noin 30 euroa per puhelin. Tämä on Googlen vastaveto EU:n Googlelle antamiin 4,3 miljardin euron sakkoihin.

torstai 25. lokakuuta 2018 teksti S. Nielsen


4,3 miljardia euroa tekee ison loven lompakkoon, vaikka sen omistaja olisi Googlen kaltainen jätti.

Tämän summan EU on määrännyt Googlen maksamaan sakkoina, koska hakujätti on vuosia hyödyntänyt määräävää asemaansa Android-markkinoilla edistääkseen omien sovellustensa käyttöä.

EU:n mukaan ongelma on siinä, että Google on painostanut laitevalmistajia esiasentamaan laitteisiinsa Googlen hakukoneen sekä Googlen Play-sovelluskaupan.

Tällä tavalla Google on estänyt eurooppalaisilta käyttäjiltä mahdollisuuden hyödyntää todellista kilpailutilannetta, mikä on vastoin EU:n monopoleja koskevia säännöksiä.

Google kerää valtavia summia muun muassa hakukoneessa pyörivillä mainoksilla, ja näistä tuloista hakujätti jää paitsi, jos käyttäjät eivät käytä sen hakukonetta. 

Lisämaksu uusiin puhelimiin

Google on valittanut tuomiosta, mutta käyttää myös päätöksen odotusajan tehokkaasti: menetetyt tulot pitää jotenkin saada takaisin, ja se tulee todennäköisimmin tapahtumaan käyttäjien kustannuksella.

Niinpä Google on esitellyt uuden maksun, jonka Android-puhelinten valmistajat joutuvat maksamaan, jos ne haluavat jatkossa käyttää laitteissaan Googlen sovelluksia.

Jos esimerkiksi Huawei ja Samsung haluavat myydä puhelimia, joissa on esiasennettuna Googlen sovelluksia, kuten Gmail, YouTube, Google Maps, Google Drive ja Play-kauppa, yhtiöt joutuvat maksamaan noin 30 euron lisämaksun per puhelin.

Tämä maksun joutunee maksamaan uuden puhelimen ostaja, sillä valmistajat luultavasti nostavat vastaavalla summalla laitteiden hintoja.

> Lue myös: Poista väärät tietosi Googlesta

Google luopuu esiasennetuista sovelluksista

Tähän asti Google ei ole ottanut maksua sovelluksistaan, koska yhtiö on ansainnut valtavia summia mainostuloina Chromesta ja Google-hakukoneesta.

EU on kuitenkin nyt päättänyt, että nämä ja vastaavat sovellukset eivät saa olla esiasennettuina Android-puhelimissa. Siksi Googlen on löydettävä tuloja muista sovelluksista.  

Chrome ja Googlen hakusovellus pysyvät ilmaisina, mutta jatkossa käyttäjän pitää itse ladata ne Googlen Play-kaupasta.

Muutokset koskevat puhelimia, jotka tulevat myyntiin 1. Helmikuuta 2019 jälkeen.

Bluetooth-näppäimistön avulla kirjoitat puhelimella ja tabletilla yhtä tehokkaasti kuin tietokoneella. Tutustu tarjoukseen täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...