AndroidNougat

Android Nougat torjuu kiristyshaittaohjelmia

Googlelta on tulossa uusi Android-versio, joka estää kiristyshaittaohjelmaa lukitsemasta puhelinta.

perjantai 8. heinäkuuta 2016

Android-käyttäjiä varmasti ilahduttaa tieto, että Googlen seuraava mobiililaitteiden järjestelmäversio Android 7.0 Nougat tarjoaa tehostetun tietoturvaominaisuuden, joka torjuu muun muassa kiristyshaittaohjelmia ja estää niitä lukitsemasta puhelimen näyttöä.

Android-laitteelle päässyt kiristyshaittaohjelma toimii niin, että se lukitsee laitteen näytön luomalla uuden salasanan. Tähän asti laitteen salasanan uusiminen on ollut mahdollista järjestelmäoikeuksilla olevalle sovellukselle, mutta Nougat muuttaa tätä käytäntöä niin, että sovellus ei voi nollata salasanaa ja luoda sitten uutta.

Estää salasanan nollaamisen Suojaus salasanan nollausta vastaan toimii tietysti vain laitteissa, joissa on otettu salasana käyttöön. Ilman salasanaa olevalle laitteelle kiristyshaittaohjelma pystyy luomaan salasanan ja lukitsemaan näytön.

Tietoturvayhtiö Symantecin tutkija kertoo blogikirjoituksessa, kuinka haittaohjelma ei pysty nollaamaan salasanaa.

Uusi ominaisuus aiheuttaa myös sen, että laitteella oleva puhdistustyökalu ei myöskään enää pysty toimimaan uudessa versiossa, koska puhdistusrutiiniin kuuluu myös haittaohjelman luoman salasanan nollaaminen. Tutkijan mukaan tämä koskee vain pientä osaa käyttäjistä, joilla on puhdistustyökalu asennettuna.

Nougat-esiversio on jo saatavilla Android 7.0 Nougat ilmestyy syksyllä, mutta Nougatin esiversion voi jo asentaa näihin Googlen Nexus-laitteisiin: 5X, Nexus 6P, Nexus 6, Nexus 9, Nexus 9 LTE, Nexus Player, Pixel C and General Mobile 4G. Varmuuskopio on syytä ottaa ennen kokeilua, sillä kehityskäyttöön tarkoitettu esiversio on vielä buginen. Varmuuskopion avulla laitteen voi helposti palauttaa edelliseen versioon.

Ehkä sinua kiinnostaa...