AMD:n näytönohjain
AMD:n näytönohjain

Näytönohjainjätit AMD ja Nvidia saavat uuden haastajan erillisnäytönohjainmarkkinoille.

© AMD

Elektroniikkajätti käy näytönohjainkisaan

AMD ja Nvidia saavat uuden kilpailijan grafiikkapiirien valmistukseen, kun suorittimistaan tunnettu elektroniikkajätti Intel ryhtyy valmistamaan erillispiirejä näytönohjaimiin.

tiistai 26. kesäkuuta 2018 teksti Morten Skeldal Østergaard


Intel tunnetaan parhaiten suoritinpiireistään ja emolevylle yhdysrakenteisina tehdyistä grafiikkasiruista. 

Nyt suoritinjätti on kuitenkin astumassa uudelle alueelle, kun yhtiö ryhtyy valmistamaan grafiikkapiirejä erillisnäytönohjaimiin.  

Intel vahvisti julkaisevansa ensimmäisen erillispiirin 2020.

Näytönohjainmarkkinoita lähes täydellisesti dominoineet AMD ja Nvidia saavat Intelistä kilpailijan, jonka tulo näytönohjainmarkkinoille toivottavasti myös laskee ohjainten hintoja.

Tehokkaimpien piirien hinnat ovat välillä olleet pilvissä ja yhtiöillä on ollut jopa vaikeuksia vastata kysyntään, kun esimerkiksi kryptovaluutan louhintaan on tarvittu näyttölihasta.

Lue myös: Suoritintermit tutuksi

Nappasi suunnittelijan kilpailijalta

Intelin uusi aluevaltaus tekee yhtiöstä näytönohjainkilvassa(kin) ison tekijän, joka kärkkynee heti AMD:n ja Nvidian kannoilla, ellei mene jopa ohikin.

Ainakin yhtiöllä on näytönohjainpuolen pääinsinöörinä vahva osaaja, AMD:n Radeon-piirien entinen suunnittelija Raja Koduri, josta Intel teki myös koko uuden näytönohjainosastonsa johtajan.

Odotettavissa on, että Intelin näytönohjaimia tulee saataville vuonna 2020 eri tarpeisiin, niin kuluttajakäyttöön kuin datakeskuksiin.

Intelin ensimmäistä näytönohjainta odotetaan esittelyyn jo ensi vuoden CES-messulle Las Vegasiin, eli tammikuussa 2019.

Ehkä sinua kiinnostaa...