CESin hitteinä robotit ja tekoäly

CES 2017: Tekoäly, robotit ja puheentunnistus ovat kolme maailmaa lähivuosina mullistavaa tekniikkaa. Ne nostettiin keskiöön, kun CES, maailman suurimmat kuluttajaelektroniikkamessut polkaistiin käyntiin tiistaina iltapäivällä.

torstai 5. tammikuuta 2017

Graafinen käyttöliittymä mullisti tietokonemaailman ja toi sen samalla kaikkien ulottuville ja kaikkiin mahdollisiin laitteisiin. Tulossa on jo seuraava kehitysvaihe – puheohjaus.

Näin arvioi yhdysvaltalaisen kuluttajaelektroniikkayhdistys CEA:n pääekonomisti ja Digital Destiny -kirjan kirjoittaja Shawn DuBravac avauspuheessaan vuoden 2017 CES-messuilla.

Sähköiset avustajat, kuten Amazonin Alexa ja Googlen Home voivat jo nyt ottaa käyttöön tuotteita ja palveluita puhekomennoilla. DuBravacin mukaan tulossa on lisää vastaavia avustajia ja tuotteita, jotka voi ottaa käyttöön ja joita voi käyttää puheohjauksella.

Tietokone kuuntelee kuin ihminen

Puheentunnistustekniikka on kehittynyt roimasti sitten vuoden 1994, jolloin Microsoft julkaisi ensimmäisen sukupolven tunnustusteknologian. Nykyään tietokone ymmärtää puhetta siinä missä ihminenkin.

Tietokone tunnistaa myös yksilöllisiä ääniä, minkä ansiosta tekniikkaa voidaan käyttää esimerkiksi tunnistautumisessa ja laitteiden avaamisessa.

Tietokone viisastuu ja muistaa

Edistyneen puheentunnistuksen lisäksi tulevaisuuden elektroniikka on myös aikaisempaa älykkäämpää, eikä pelkästään laitteiden yhdistämisessä vaan myös oppimisessa, kertoo DuBravac.

Esimerkiksi LG on esitellyt pölynimurin, joka kerää kameran avulla tietoa imurointisessioista. Muutaman imuroinnin jälkeen imuri muistaa esteet ja se jopa tunnistaa ihmisen jalan ja pyytää nostamaan sitä.

Odotettavissa siis on entistä älykkäämpiä kodinkoneita ja puhetta tottelevia kotirobotteja, jotka huolehtivat arkisista askareista. Pistorasioille ja latausasemille näyttäisi riittävän jatkossakin kysyntää. 

Ehkä sinua kiinnostaa...