espoon_leppavaaraa_1956

Kysely: Mihin käyttäisit vanhoja ilmakuvia?

Maanmittauslaitoksella on historiallinen 700 000 ilmakuvan aineisto monilta puolilta Suomea. Vastaa kyselyyn ja kerro millaisia käyttöideoita sinä keksit vanhoille ilmakuville, niin Maanmittauslaitos osaa muokata kuvat järkevästi saataville.

keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Vanhimmat ilmakuvista ovat 1930-luvulta. Erityisesti suurimpia kaupunkeja ja taajamia on ilmakuvattu säännöllisin väliajoin. Vanhoja ilmakuvia tarkastelemalla saadaan arvokasta tietoa esimerkiksi rakennetun ympäristön kehityksestä sekä metsien, peltojen ja vesistöjen muutoksesta.

”Suurin osa arvokkaasta aineistosta on vielä alkuperäisillä filmeillä. Maanmittauslaitoksen tarkoituksena on skannata, säilyttää ja tarjota kuvat digitaalisessa muodossa. Tähän mennessä kuvista on digitoitu noin viidennes”, kertoo Maanmittauslaitoksen Ilmakuvakeskuksen johtaja Juha Vilhomaa.

Vanhat ilmakuvat jatkokäsiteltynä vai sellaisenaan?

Kyselyn avulla Maanmittauslaitos selvittää asiakkaiden toiveita ja päättää sen perusteella vanhojen ilmakuvien jatkokäsittelystä ennen julkaisemista.

”Toivomme, että mahdollisimman monet voisivat hyödyntää tätä kulttuurihistoriallisesti merkittävää kuvamateriaalia. Vastausten perusteella mietimme, miten asiakastarpeet voitaisiin parhaiten täyttää”, Vilhomaa toteaa.

Tiedustele ja tilaa vanhoja ilmakuvia

Vanhoja ilmakuvia kannattaa tiedustella oman alueesi maanmittaustoimistosta tai Maanmittauslaitoksen Tietopalvelukeskuksesta.

Vanhat ilmakuvat kuuluvat Maanmittauslaitoksen avoimiin ja maksuttomiin aineistoihin. Toistaiseksi vanhoja ilmakuvia ei kuitenkaan voi hankkia Maanmittauslaitoksen verkkopalveluiden kautta. Verkkopalveluja varten kuvien tulisi olla sidottu maastokoordinaatistoon, jotta niitä voitaisiin käyttää.

Kun tilaat vanhoja ilmakuvia, kerro mahdollisimman tarkasti miltä alueelta aineistoja haluat (paikannimi ja koordinaatit) miltä ajanjaksoilta kuvia haluat.

Suurin osa vanhoista ilmakuvista on mustavalkoisia, mutta 1970-luvulta alkaen Maanmittauslaitos alkoi ottaa myös ns. väärävärikuvia, joissa esimerkiksi kasvillisuus näkyy punaisen eri sävyinä. Maanmittauslaitos siirtyi digitaaliseen ilmakuvaukseen vuonna 2009.

Vastaa kyselyyn 31.7. mennessä

Voit vastata kyselyyn yksityishenkilönä tai organisaation edustajana. Vastaathan viimeistään 31.7.

Ehkä sinua kiinnostaa...