Simberg

Kuvataide on nyt tunteita ja tunnelmia myös verkossa

Kansallisgalleria on avannut verkkoon kahdeksan erilaista tapaa tutustua kokoelmaan.

perjantai 24. huhtikuuta 2015

Hugo Simbergin valokuvatutkielma Haavoittuneeseen enkeliin, taiteilijan ateljee Rikhardinkadulla 1902. Tämä ja muut Simbergin kokoelman valokuvat löytyvät avoimena datana kaikkien käytettäväksi Kansallisgallerian Flickr-albumista. Kuva: Kansallisgalleria, Hugo Simbergin arkisto

Kansallisgalleria on yksi kokoelma, kolme museota ja lukemattomia tapoja kokea taide. Kansallisgalleria on meidän jokaisen suomalaisen oma ja kaikkien yhteinen, mutta sen museot – Ateneum, Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo – sijaitsevat fyysisesti vain Helsingissä. Siksi kokoelma on jo vuosien ajan ollut myös verkossa, mahdollisimman monen tutkittavana.

Kansallisgallerian kokoelma esiin uusin, verkolle ominaisin tavoin

"Sekä suomalaisessa että kansainvälisessä keskustelussa taidemuseoiden yleisöt toivovat mahdollisuutta osallistua. Tämä pätee myös verkossa. Taidemuseoiden ammattilaisten työtä on koota yhteen tiedon palaset, kuten yksittäiset kuvat ja niiden kuvailutiedot. Ne liittyvät toisiinsa. Niistä syntyy merkityksiä ja tarinoita, jotka puolestaan kannattelevat, pitävät elävänä, menneisyyden ja nykyisyyden välistä suhdetta", kertoo Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä.

Hugo Simberg maalaa Johanneksen kirkon (Tampereen tuomiokirkko) pääholvia n. 1904–1905. Kuva: Kansallisgalleria, Hugo Simbergin arkisto

Uusien sovellusten avulla tuomme verkossakin taiteeseen tunteet mukaan, johdatamme rakastetun Hugo Simbergin vielä tuntemattomille jäljille ja viemme mukanamme taiteenkeräilijä, tehtailija Paul Sinebrychoffin työhuoneen ainutlaatuiseen tunnelmaan. Kaiken tämän teemme tietenkin tekijänoikeuksia kunnioittaen, mutta samalla uusia uria esimerkiksi sosiaalisessa mediassa avaten, ja miltei aina kolmella eri kielellä.

Yleisöt mukaan työhön

"Tähän työhön toivomme jatkossa saavamme myös käyttäjät mukaan entistä monipuolisemmin. Historia pysyy elävänä, kun merkitykset saavat kytkeytyä toisiinsa uusilla ja odottamattomillakin tavoilla", kokoelmahallintajohtaja Ojanperä toteaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...