Watson-Avatar.jpg

Tietokone päihitti ihmisen visailussa

Tietokone on ensimmäistä kertaa voittanut ihmisen tv-tietovisailussa. IBM:n kehittämä tietokonejärjestelmä Watson osallistui Yhdysvaltain suosituimpaan tv-visailuun Jeopardyyn ja sai vastaansa visailun kaksi kaikkien aikojen parasta ihmiskilpailijaa. Watson voitti kilpailun melko selvin luvuin: sen tulos oli yli kolme kertaa parempi kuin kummankaan ihmiskilpailijan.

maanantai 21. helmikuuta 2011
IBM_Watson.jpg

Kyseinen Jeopardy-ottelu oli historiallinen, sillä se esitteli maailman ensimmäisen tietokoneen, joka osaa vastata ihmiskielellä esitettyihin kysymyksiin ja ymmärtää asiayhteyden lisäksi esimerkiksi piilomerkityksiä, ironiaa ja kompakysymyksiä. IBM on kehittänyt Watsonia neljän vuoden ajan. Watson ei kilpailun aikana ollut yhteydessä internetiin, vaan sen käytettäväksi oli etukäteen ladattu valtava määrä tietoa, kuten tietosanakirjoja ja muita hakuteoksia, sanomalehtiarkistoja ja kaunokirjallisuutta.

Jeopardy-visailussa juontaja kertoo kilpailijoille vastauksen ja näiden tulee mahdollisimman nopeasti keksiä siihen sopiva kysymys. Yleissivistyksen lisäksi kilpailussa vaaditaan hyvää sanojen hallintaa, sillä tehtävissä on usein esimerkiksi piilomerkityksiä ja kompia. Kilpailua on aiemmin näytetty myös Suomen televisiossa.

”Nyt nähtyä kamppailua voidaan verrata vuonna 1997 pelattuun historialliseen shakkiotteluun, jossa IBM:n Deep Blue -tietokone voitti shakin maailmanmestarin Garry Kasparovin ja muutti melko lailla käsitystämme siitä, mihin tietokoneet kykenevät”, IBM:n innovaatiojohtaja Ville Peltola sanoo.

”Deep Bluen menestys perustui pitkälti pelkkään laskentatehoon, mutta Watsonilta vaadittiin paljon enemmän. Jeopardyssa kilpailijoiden tulee osata ratkaista hyvin monimutkaisia kysymyksiä ja arvoituksia, jotka esitetään ihmiskielellä. Kielen ymmärtämisen lisäksi Watsonin piti osata arvioida oman tietämyksensä rajat ja päättää sen perusteella, uskaltaako kysymykseen vastata”, Peltola jatkaa.

Watsonin tarkoituksena oli osoittaa, mihin teknologia nykyisin yltää - ja samalla juhlistaa sitä, että IBM:n perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi tasan sata vuotta. Lähitulevaisuudessa Watsonin kaltaiset tietokonejärjestelmät pääsevät kuitenkin todelliseen hyötykäyttöön. Ne voivat mullistaa tiedonhaun ja auttaa tilanteissa, joissa pitää nopeasti etsiä vastauksia erittäin laajasta ja kirjavasta tietomassasta.

”Watsonin kaltaiset järjestelmät eivät korvaa ihmistä, mutta voivat olla suureksi avuksi. Esimerkiksi terveydenhoidossa meillä voisi olla tietokoneita, joihin on ladattu lähes kaikki saatavilla olevan lääketieteellinen kirjallisuus ja tieto. Onnettomuustilanteissa ambulanssihenkilökunta tai ensiapuhoitajat voisivat kertoa potilaasta mitattuja tietoja ja näkyviä oireita tietokoneelle, ja jokaisen uuden tiedon myötä saadaan tarkempi näkemys siitä, mikä potilaalla on hätänä”, Ville Peltola kuvailee.

IBM lahjoittaa Watsonin voittamat palkintorahat kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen.

Ehkä sinua kiinnostaa...