kielikoje

Testaa sanallinen sukkeluutesi

Aku Ankan kotisivuilla oleva Akun ja Pellen Kielikoje -peli panee ankkojen ystävien taidot koetukselle suomenkielisiä sanontoja, synonyymeja, lasautuksia ja kielellisiä nokkeluuksia pähkäiltäessä.

maanantai 22. elokuuta 2011 teksti J. Koivisto

Akun ja Pellen Kielikoje on osa Aku Ankka -lehden 60-vuotisjuhlallisuuksia ja se tarjoaa kaikille lukutaitoisille mahdollisuuden oman kielellisen rikkauden testaamiseen. Sanavalmiutta ja suomen kielen kiemuroita luotaava koje sisältää monivalintakysymyksiä kolmella eri vaikeustasolla, ja niiden laadinnasta on vastannut Aku Ankan toimitus, suomen kielen tohtori Lari Kotilainen Helsingin yliopistolta sekä filosofian maisteri Maiju Ristkari.

”Aku Ankka ollut jo 60 vuoden ajan luovan kielellisen ilmaisun edelläkävijä, ja sen lukijat ovat saaneet muihin maihin verraten ehdottomasti eniten vastinetta lukemiseen käyttämällensä ajalle. Tämä testi onkin rakennettu nimenomaan suomalaisille lukijoille, eikä se kysele kieliopin perään vaan keskittyy Ankkalinnasta tuttuun kielelliseen luovuuteen”, kertoo Lari Kotilainen.

”Kielikoje haastaa käyttäjänsä kielivalmiutta neljässä eri osa-alueessa ja on tarkoitettu kaiken ikäisille, näköisille ja kokoisille ankan ystäville. Alaikärajaa ei ole, mutta suosittelemme, että vanhemmat ovat mukana avustamassa aivan nuorimpia pelaajia", Kotilainen tarkentaa pelin rakennetta.

Akun ja Pellen Kielikoje on kielipäätä vaativa maksuton peli, jonka suurin palkinto on kireyden katoaminen kielenkannoista ja verbaalisen vireystason suorastaan sähäkkä nousu. Pelin loppuun asti suorittaneet saavat arvonimen ja he voivat tulostaa itselleen muistoksi diplomin. Palkintoja, joilla on rahallista arvoa, ei pelissä jaeta.

Ehkä sinua kiinnostaa...