Merikartat

Merialueiden karttapohjat ja tuulikartta netissä

Suomen ja Ruotsin merialueiden karttapohjat ovat nyt maksutta verkkokäytössä. Mukana ovat myös Saimaa ja Päijänne. Lisäksi palvelussa on Ilmatieteen laitoksen toimittama, meteorologin tarkistama tuulikartta.

maanantai 11. heinäkuuta 2011

Karttapohjat perustuvat Liikenneviraston ja Sjöfartsverketin aineistoon. Ohjelmistotalo Nautics Oy:n tekemä Sailmate-palvelu sisältää myös reittisuunnittelusovelluksen, jonka avulla veneilijä voi suunnitella ja jakaa turvallisia reittejä Suomen ja Ruotsin vesialueilla. Suomen reitityksessä otetaan kartta-aineiston ja väylien lisäksi huomioon myös veneen ominaisuudet. Reitit voi viedä moniin plotterimalleihin ja heinäkuussa julkaistavassa Android sovelluksessa voi veneilijä käyttää hyödykseen myös paikannusominaisuutta.

Toukokuussa julkaistu www.sailmate.se antaa myös ruotsalaisille veneilijöille mahdollisuuden tutkia maksutta oman maan kohteiden ja karttojen lisäksi myös Suomen karttapohjia ja kohteita. Luonnollisesti sekä suomalaiset että ruotsalaiset voivat suunnitella reittejä Ruotsin ja Suomen merialueilla.

Sailmate-palvelusta löytyvät Suomen ja Ruotsin vierassatamatiedot ja Turun Partio-Sissit ry:n luonnonsatamien sijainnit. Palveluntarjoajien lisäksi myös käyttäjät ovat lisänneet satoja kohteita, retkisatamista rantoihin ja varoituksiin. Kohteet voi reittisuunnittelusovelluksessa lisätä suoraan omille reiteille. Kohteita on jo yli 3 000 Suomen ja Ruotsin vesillä.

Fonecta on puolestaan julkaissut kokeiluvaiheessa olevan beta.eniro.fi-palvelun, josta löytyy maksuttomat veneilykartat koko Suomesta. Veneilykartat ovat tarkoitettu järvi- tai meriretkien suunnitteluun, ja niistä voi selvittää vesireittien väylät ja syvyydet. Veneilykarttoja ei kuitenkaan ole tarkoitettu vesillä navigointiin, vaan siihen tarkoitukseen on käytettävä virallisia merikarttoja.

Myös Fonectan veneilykartoista löytyvät tiedot Suomen vierassatamista. Vierassatamia koskeva tieto on koostettu yhteistyössä Suomen Vierassatamaoppaan kanssa. Tietoja täydennetään kesän aikana esimerkiksi venepaikkojen lukumäärien ja vierassatamien palvelujen osalta.

”Jatkossa veneilykarttoja kehitetään edelleen, joten kokeiluvaiheessa palvelusta saatava palaute on meille erittäin tärkeää”, kertoo Fonectan palvelukehityksestä vastaava johtaja Harri Aho.

Uudistettu eniro.fi julkistetaan kokonaisuudessaan syksyllä 2011.

Ehkä sinua kiinnostaa...