Laptop_EDGE.jpg

Mobiilikaista ohitti muut

Viestintäviraston julkaisemasta vuosikatsauksesta ilmenee, että mobiililaajakaistoja on jo enemmän kuin muita laajakaistoja yhteensä. Tiedonsiirto matkaviestinverkoissa kasvoi edelleen voimakkaasti vuonna 2010. Tämä näkyi sekä liittymä- että tiedonsiirtomäärissä.

maanantai 4. huhtikuuta 2011

Erityisesti mobiililaajakaistaliittymien määrä kasvoi merkittävästi: Suomessa oli vuoden lopussa yli 1,6 miljoonaa mobiililaajakaistaliittymää, mikä on yli 730 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Toisaalta myös jo vähenemässä ollut kiinteiden laajakaistayhteyksien lukumäärä kääntyi vuoden toisella vuosipuoliskolla kasvuun. Kaikkiaan laajakaistaliittymiä oli vuoden lopussa lähes 3,2 miljoonaa. Liittymämäärä kasvoi vuoden 2010 aikana noin 29 prosentilla.

Siirtymä kohti nopeampia tiedonsiirtoluokkia kiihtyi vuonna 2010. Vuoden lopussa reilusti yli puolet kiinteistä laajakaistaliittymistä oli yhteysnopeudeltaan vähintään neljä megabittiä sekunnissa, kun vuotta aiemmin tällaisia yhteyksiä oli vain reilu kolmannes. Myös mobiililaajakaistaliittymissä siirryttiin nopeampiin nimellisnopeuksiin. Kaikista laajakaistaliittymistä 56 prosenttia oli yhteysnopeudeltaan vähintään kaksi megabittiä sekunnissa.

Television asema on yhä vahva, vaikka nuoret katsovat ohjelmia paljon netistä. Suoraan internetistä vastaanotettavat lähetykset eivät nuorimpia ikäryhmiä lukuun ottamatta ole yleistyneet ratkaisevasti. Televisiota myös katsottiin suomalaisissa kotitalouksissa lähes yhtä paljon vuonna 2010 kuin parina edellisenäkin vuotena eli keskimäärin liki kolme tuntia päivässä.

Nuoret ovat muuttaneet television katselutottumuksiaan eniten: he arvioivat katsovansa yhä enemmän ohjelmia netistä, ja samaan aikaan television katseluun käytetty aika on vähentynyt. Vanhemmissa ikäryhmissä katselutottumukset pysyivät kutakuinkin ennallaan.

Vuosikatsaus 2010 on luettavissa Viestintäviraston internetsivuilla.

Ehkä sinua kiinnostaa...