kirjavakeskiaikalogo

Suomen kirjallisen historian alkuvaiheet verkossa

Kansalliskirjaston uusi Kirjava keskiaika -verkkoteos avaa Suomen vanhinta kirjallista kulttuuria aina 1500-luvulle saakka. Teokseen on digitoitu käsin kirjoitettuja ja painettuja kirjoja, tekstien jäänteitä, asiakirjoja, taidetta ja kirjaimin varustettuja arkiesineitä.

torstai 12. huhtikuuta 2012 teksti Maija Vari. Kuvarajaus tehty Kansalliskirjaston kuvasta.
abckirja

Kirjava keskiaika -verkkoteos kattaa 1100–1550 välisen ajanjakson ja esittelee Suomen kirjallista historiaa kartta- ja esinenäkymän sekä artikkelien avulla. Sivustolla on lisäksi pelejä, joissa pitää liittää sekaisin olevat käsikirjoitusten osat oikeaan aikajärjestykseen tai siirtää samaan kirjaan kuuluvat kuvat yhteen.

”Verkkoteos kumoaa sen käsityksen, että Suomi olisi ollut kulttuurisesti syrjäinen maa keskiajalla. Monimuotoista kirjallista kulttuuria on ollut maassamme jo tuhannen vuoden ajan. Yhteensä lähes 19 000 säilynyttä käsikirjoitussivua eri muodoissaan, joista 9 319 pergamentteja, ovat elävä todiste tästä”, kertoo Helsingin yliopiston yleisen historian dosentti Tuomas Heikkilä, jonka johdolla verkkoteos on toteutettu.

Käsikirjoitustutkijoitten laatima yleistajuinen teos Kirjava keskiaika on toteutettu Koneen Säätiön tuella.

Ehkä sinua kiinnostaa...