Käyttäjiä kiusaava selainhuijaus levinnyt räjähdysmäisesti

Huijaukset, joissa hyödynnetään selaimen ilmoitustoimintoa, ovat lisääntyneet huomattavasti vuoden 2019 aikana. Lue, kuinka pääset riesasta eroon.

tiistai 3. joulukuuta 2019 teksti H. Rasmussen


Verkossa ja varsinkin uutissivustoilla tulee usein vastaan tarjous saada sivustolta ilmoituksia. 

Hyväksynnän saatuaan sivusto lähettää ilmoituksia puhelimeen tai Windowsin työpöydälle - myös silloin, kun sivusto ei ole avattuna selaimeen.

Ilmoitustoiminto, joka voi olla erittäin hyödyllinen, kun haluaa suosikkisivustoltaan tiedon tuoreimmista uutisista, voi myös olla ikävä riesa.

Lisääntynyt 69 prosenttia

Tietoturvayhtiö Kasperskyn mukaan vuonna 2019 selaimen ilmoitustoimintoa hyödyntävät huijaukset lisääntyivät 69 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna. 

Väärennettyyn ilmoituksen tilaukseen lankeaminen tarkoittaa, että työpöydälle alkaa sataa mainoksia, tietojenkalastelulinkkejä, pornolinkkejä ja muuta törkyä, joka näyttäisi tulevan käyttämältäsi sivustolta tai täysin tuntemattomalta lähettäjältä.

Näin selainhuijaus toimii

Kun verkkosivu kysyy, haluatko sivustolta ilmoituksia, kyseessä voi olla väärennetty ponnahdusikkuna, joka ohjaa käyttäjän saamaan ilmoituksia muulta kuin sivustolta, jolle hän on tullut. 

Väärennetyssä ponnahdusikkunassa saattaa myös olla hyväksymis- ja kieltäytymispainikkeiden toiminnot päinvastaiset, jolloin käyttäjä, joka valitsee kieltäytymispainikkeen, tilaakin tietämättään ilmoituksia. 

Tai ikkuna voi välittää suostumuksen naamioituna muuksi toiminnoksi, kuten kuvavarmenteeksi. 

Ilmoituspyyntö voi myös tulla sivustolta, joka vaikuttaa aidolta, mutta joka on väärennetty ja jolla kalastellaan tietoja. 

Siksi on tärkeää varmistaa, että ilmoitustarjous tulee tunnetulta ja luotettavalta sivustolta. Ja varmista myös, ettei ilmoitukseen vastaaminen ohjaa sinua väärennetylle sivustolle. 


Alla on esimerkki ilmoituksista, joita käytetään hyväksi huijauksissa:

Ilmoituksia hyödyntävä huijaus

Sivusto voi pyytää lupaa näyttää ilmoituksia. Esimerkiksi Googlen Chrome-selaimessa lupapyyntö ilmestyy selainikkunan vasempaan yläkulmaan.

Jos hyväksyit ilmoitukset sivustolta, etkä halua niitä enää, niin lue täältä, kuinka voit estää ilmoitukset Chrome-selaimessa.


Ehkä sinua kiinnostaa...