Microsoft Edge selain

Microsoftin Edge-selain on käynyt läpi perusteellisen remontin.

© Microsoft

Uusi Microsoft Edge julkaistaan pian – voit kokeilla selainta jo nyt

Windows 10:n uusittu Edge-selain julkaistaan tammikuun puolivälissä. Selainta pääsee kokeilemaan jo nyt.

keskiviikko 13. marraskuuta 2019 teksti M. Flinck


Windows 10:n Edge-selaimesta ei ole kehittynyt varsinaista nettisurffaajien suosikkilautaa.

Tietotekniikkajätti ei suinkaan ole hyllyttänyt Edgeä vaan on päinvastoin antanut selaimen työpöytäversiolle massiivisen päivityksen vaihtamalla selainmoottorin.

Microsoftin uudistettu Edge-selain perustuu Chromium-selainprojektin moottorille – samalle, jonka päällä Chromekin pyörii. Uuden Edgen julkaisupäiväksi on ilmoitettu 15. tammikuuta 2020.

Chromiumille rakentuvassa Edgessä tulee toimimaan valtava määrä laajennuksia, jotka on kehitetty Googlen Chrome-selaimelle.

> Lue myös: Mikä on Chromium?

Kokeile uutta Edgeä

Uusitun Edgen esiversiota pääsee kokeilemaan jo nyt. Lataa selain täältä valitsemalla sinisellä pohjalla oleva Lataa Beta-kanava -painike.

Koska kyseessä on beetaversio, se saattaa poiketa lopullisesta versiosta.

Nyt julkaistu versio on kuitenkin marraskuun alussa julkaistu viimeinen beetaversio, Microsoft Edge Beta version 79, ennen selaimen yleistä julkaisua. Viimeinen beeta sisältää yleensä lopulliset toiminnot.

Tällainen uusi Edge on nyt

Päällisin puolin uusi Edge ei juuri eroa edeltäjästään. 

Niin hakukenttä, välilehdet kuin työkalurivikin ovat entisellään. Sen sijaan asetuksissa on tapahtunut isoja muutoksia.

Oikean yläkulman kolmesta pisteestä avautuva hallintavalikko muistuttaa nyt kuvakkeineen ja valintoineen Google Chromea. 

Valikosta paljastuu myös kokonaan uusittu laajennusten latausosio.

Uutta on myös oletusarvoisesti päällä oleva seurannan esto. Se suojaa käyttäjää epäsuoraan käytettyjen sivujen seurannalta, sillä jotkut seurannat keräävät ja lähettävät tietoja sivustoille, joilla käyttäjä ei ole käynyt.

Oletuksena on käytössä tasapainotettu seurannan esto, jonka ei pitäisi haitata sivustojen käyttöä, mutta joka estää tunnetut haitalliset seurannat ja seurannan sivustoilta, joilla ei ole käynyt.

Säilyttää hyvän Windows 10 -ilmeen

Selaimen asetuksiin tulee myös yksi parhaimmista uudistuksista – ja tässä Microsoft Edge myös eroaa selvästi Google Chromesta.

Edgen asetukset on koottu selkeäksi luetteloksi vasempaan reunaan, samaan tapaan kuin Windows 10:n asetusikkunassa.

Viimeisimmän beetaversion eli release candidate -version ("julkaisuehdokkaan") voi ladata Windows 10:n lisäksi myös Windows 7:lle ja Windows 8:lle täältä valitsemalla sinisen Lataa Beta-kanava -painikkeen.

Microsoft Edge Beta-kanava
Edge.

Uudessa Edgessä on oletusarvoisesti käytössä seurannan esto.

Ehkä sinua kiinnostaa...