younitedbeeta

Salattua pehmopaketissa

Younited on tiedostojen tallentamiseen ja jakamiseen tarkoitettu pilvipalvelu. Tiedostonsa, vaikkapa videon, voi linkkinä jakaa s-postin, julkisen netin, Twitterin tai Facebookin kautta.

perjantai 22. marraskuuta 2013 teksti Jukka Sundholm. Kuvat: Jukka Sundholm.
Tiedostojen lisääminen tapahtuu helposti oikean yläkulman Add stuff -painikkeesta.

Younited on suomalaisen F-Securen perustama. Yhtiö tunnetaan muun muassa virustorjuntatuotteistaan. Younited-palvelussa ykkösinä ovat yksityisyys ja tietoturva. Mutta myös viihteellisyys ja sokerikuorrutteisuus, eräänlainen fun fun -ameriikanmeininki. Yhdistelmä on yllättävä. Hard core -tietoturvayhtiön innovatiivisen ilmaispalvelun ilme on peräti teinipoppia. Ehkäpä ilmiasuun on kirjoitettu miljoonayleisön saavuttamisen tavoite, sen käyttäjäkunnan, joka ei kuitenkaan nörtille tuoksuvasta tietoturvajargonista välittäisi.

Kuvia voi esikatselutilassa tarkastella puhelimen näytöllä.

Toinen tavoite lienee se, että yksi jätetään rannalle. NSA ja kaltaisensa urkkijat on tarkoitus pitää ulkona – pysyvästi. Younitedin järjestelmän arkkitehtuuri on kompleksinen, salattu ja hajasijoitettu. Sen palvelimet sijaitsevat tuntemattomassa paikassa Suomessa, eivät Yhdysvalloissa. Luottamus siellä sijaitseviin pilvipalveluihin ei ole kaksinen NSA-urkintakohun jälkeen. Younited-palvelua hallinnoidaan ja operoidaan Suomessa, jolloin siihen myös sovelletaan Suomen tietosuojalainsäädäntöä.

Monille laitteille

Younited-sovellus on saatavilla tietokoneille ja puhelimiin. Hienous on siinä, että kaikki eri käyttöliittymät näyttävät saman sisällön ja muutos yhdessä muuttaa kaikki muut saman mukaisesti.

Kukin palveluun siirretty materiaali löytyy omasta luokastaan.

Younitediin voi yhdistää Dropbox- ja Picasa-tilinsä. Käytännössä vaikkapa Picasan pilvessä olevan kuvat saa näkymään ja käyttöön myös Younitedin kautta.

Kultakin tietolähteeltä voi erikseen määritellä ne kansiot, joiden haluaa automaattisesti varmuuskopioituvan pilveen. Aina, kun uutta tulee tai syntyy, kopio siitä tallentuu oman laitteen ulkopuolelle.

Younited-käyttäjä voi kytkeä kaikki laitteensa samaan palveluun. Kustakin eri laitteesta voi määritellä Younitediin siirrettävät kohteet.

Jos laite on esimerkiksi älypuhelin ja määriteltynä ovat videot, uusista kuvatuista siirtyy välittömästi kuvauksen jälkeen tai jopa jo sen aikana kopio Younitediin. Nopeus luonnollisesti vaihtelee tiedoston koon ja käytettävissä olevan verkon nopeuden mukaisesti.

Jos et vielä käytä mitään pilvipalvelua tiedostojen säilyttämiseen, nyt on oiva hetki asettua Younited-jonoon. Tänä vuonna ilmaiskäyttäjille on jaossa 10 gigatavun tila, ensi vuonna puolet siitä. Kallein vaihtoehto (500 Gt) maksaa 120 euroa vuodessa.

Ehkä sinua kiinnostaa...