modeemi

Modeemin vinkuna vaikeni

Vieläkö muistat, miten analogisella modeemilla soitettiin puhelinoperaattorin soittosarjanumeroon. Aina yhteyttä yritettäessä puhelinpistokkeeseen liitetty laite vinkuen soirosi oman liittymislaulunsa. Elettiin aikaa, jolloin Windows oli 95 tai 98.

keskiviikko 6. marraskuuta 2013 teksti Jukka Sundholm.

Analoginen modeemi käyttää nettiyhteyteen puhelinverkon kuparilankaa. Elisan osalta toiminta loppui 31.10.2013.

Analogiseen modeemin tiedonsiirtokyky oli hyvillä linjoilla 56 kilobittiä sekunnissa. Vuonna 1999 vauhti riitti www-selailuun ja sähköpostin käyttöön. Vielä tuolloin analoginen modeemi oli yleisin kodin nettiyhteystapa. Paikallinen puhelinlaitos laskutti minuuttien ja aloitusmaksun perusteella. Oli myös vaihe, jolloin saattoi avausmaksun hinnalla käyttää yhteyttä koko yön.

Soittosarjan laulu vaikenee

Elisan asiakastiedotteen mukaan "soittosarja suljetaan erittäin vähäisen käytön vuoksi". Käyttöä, siis erittäin vähäistä, on kuitenkin ollut näihin päiviin asti. Keitä nämä käyttäjät voisivat olla? Mielikuvitus loihtii esiin kuvan syrjäalueen metsätilan ukosta, joka pitää kiinni vanhasta ja hyvästä. Ei taida tietää, että nykyään lankapuhelinliittymä on julmetun kallis ja vikatilaantunut modeemi tarkoittaa aina ja edelleen hirmuista asennusvääntöä ja säätöä.

Ehkä sinua kiinnostaa...