Maastoa.jpg

Maanmittauslaitoksen kartta-aineistoja kaikkien saataville

Maanmittauslaitos on avannut paikannimirekisterin ja kaksi yleiskartta-aineistoa maksuttomaan ja vapaaseen käyttöön. Tavoitteena on lisätä paikkatietojen käyttöä ja sitä kautta uusien sovellusten ja innovaatioiden syntyä.

tiistai 25. tammikuuta 2011

Avatut kartat ovat digitaalisia yleiskarttoja mittakaavoissa 1:1 miljoonaan ja 1:4,5 miljoonaan. Niitä voi hyödyntää esimerkiksi taustakarttoina tai verkkopalvelujen lähestymiskarttoina. Kartta-aineistoja saa yleisimmissä paikkatietoformaateissa, vektoreina ja rastereina. Vektorimuotoiseen karttaan voi valita näkyville haluamiaan kerroksia, kuten teitä, paikannimiä tai hallintorajoja.

Kartta-aineistoa voi muokata tai täydentää haluamallaan tavalla, ja aineistoa saa käyttää myös kaupallisiin tarkoituksiin.

Paikannimirekisterissä on yli 800 000 suomalaista paikannimeä. Nimet ovat käytössä Maanmittauslaitoksen maasto- ja yleiskartoissa sekä useissa niistä johdetuissa kartoissa. Tutkijaa voi kiinnostaa esimerkiksi paikannimen yleisyys tai esiintyminen eri puolilla Suomea.

Tutustu, lataa tai käytä verkossa Kartta-aineistot voi ladata Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta ja paikannimiä voi käyttää myös suoraan rajapinnalta, jolloin niitä ei tarvitse tallentaa omalle koneelle eikä huolehtia sen päivityksestä.

Kokemattoman käyttäjän kannattaa tutustua karttoihin Karttapaikalla. Kartan haku paikannimellä on toteutettu kyseisellä paikannimiaineistolla, ja kartat mittakaavoissa 1:800 000, 1:2 000 000 ja 1:4 000 000 ovat 1:1 milj. ja 1:4,5 milj. tuotteista Karttapaikalle tehtyjä mittakaavaversioita.

Ehkä sinua kiinnostaa...