paikkatietoikkuna

Julkaise kartta omalla verkkosivulla

Paikkatietoikkuna-portaalista voi kuka tahansa julkaista kartan maksutta omille verkkosivuille. Kartan sisällön ja toiminnot voi räätälöidä helposti.

maanantai 9. tammikuuta 2012

”Järjestelmä antaa koodipätkän, joka kopioidaan oman verkkosivun lähdekoodiin. Kartan luominen omille sivuille onnistuu 10 minuutissa”, kertoo Paikkatietoikkunan kehittämisestä vastaava Jani Kylmäaho Maanmittauslaitoksesta.

Käyttäjä voi koota haluamansa kartan päällekkäisistä karttatasoista. Käyttäjä voi määritellä julkaistavan kartan sisällön, koon, avausnäkymän paikan ja mittakaavan. Karttaan voidaan liittää toimintoja, kuten osoitehakukentän. Kielivaihtoehtoina ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Omilla nettisivuilla julkaistavia kartta-aineistoja tarjoavat tällä hetkellä Maanmittauslaitos, Geologian tutkimuskeskus, Valtiokonttori, Varsinais-Suomen liitto sekä Jyväskylän, Vihdin, Espoon ja Tampereen kaupungit. Kaikkia Paikkatietoikkunassa selailtavia karttoja ei voi hyödyntää oman kartan luomiseen. Kukin tiedontuottaja päättää omalta osaltaan, mitä karttatasoja tarjoaa käyttäjien julkaistavaksi ja mitä vain katseltavaksi.

Maanmittauslaitos kehittää kansallista Paikkatietoikkuna-portaalia yhteistyössä monen paikkatiedon tuottajan kanssa. Portaalilla tuetaan EU:n Inspire-direktiivin tavoitteita, kuten toimivaa suomalaista paikkatietoinfrastruktuuria. Karttaikkunassa on nyt mahdollista kokeilla myös omien paikkojen merkitsemistä kartalle.

”Itselle voi koota muistiin syksyn parhaat tattipaikat tai talven mittaan sauvotut hiihtoreitit”, Kylmäaho ehdottaa uudelle ominaisuudelle käyttötarkoituksia.

”Toivomme, että moni kokeilisi palvelua ja antaisi meille kehittäjille palautetta. Hyvästä karttakäyttöliittymästä olisi jatkossa hyötyä esimerkiksi sähköisessä asioinnissa, kun asiakas voi tehdä merkintöjä kartalle ja liittää ne johonkin sähköiseen hakemukseen”.

Pikaohje kartan julkaisuun omalla verkkosivullasi

1. Siirry selaimella Paikkatietoikkuna-portaaliin 

2. Rekisteröidy palveluun oikeassa ylänurkassa 

3. Siirry välilehdelle ”Karttajulkaisu” 

4. Tee kartta seuraamalla ohjeita neljässä vaiheessa: valitse taustakartta, lisää haluamasi karttatasot (kuten paikannimet ja korkeuskäyrät), valitse asetukset (kuten kieli ja koko) ja kopioi valmiin kartan HTML-koodi. 

5. Liitä HTML-koodi omalle verkkosivullesi, niin toimiva nettikartta ilmestyy sinne.

Ehkä sinua kiinnostaa...