citykani

Ilmoita vieraslajihavaintosi verkossa

Pomppiiko pihallasi citykani tai valtaako lupiini lähiniittyä? Nyt voit ilmoittaa havainnostasi verkkopalvelussa.

perjantai 12. heinäkuuta 2013 teksti Maija Vari. Kanikuva: Marko Pesu/Luomus
norsu
Pihapiirissä käyskentelevät vieraslajit voi raportoida verkkopalveluun. Vaaleanpunaisista ei kannata ilmoittaa.

Vieraslajihavaintoja kerätään heinäkuusta alkaen tehostetusti. Vieraslajit Suomessa -verkkopalvelussa voit ilmoittaa havaintosi kaikista vieraslajeista. Kansalaisten ja tutkijoiden ilmoittamat vieraslajit kartuttavat tietopankkia, joka kertoo muun muassa haitallisten vieraslajien levinneisyyksistä.

Vieraslajit ovat ihmisen mukana uusiin paikkoihin levinneitä eliölajeja, kuten puutarhakasveja, riistaeläimiä, vesieliöitä tai tuholaisia. Arvioiden mukaan Suomessa on yli 150 ongelmia aiheuttavaa vieraslajia.

Erityisen haitallisia vieraslajeja ovat muun muassa jättiputki, kurtturuusu, rapurutto, espanjansiruetana ja minkki sekä niin kutsutut vaaralliset kasvintuhoojat. Muita haitallisia vieraslajeja ovat esimerkiksi laivojen ja veneiden pohjiin kiinnittyvä merirokko, alkuperäisen kotimaisen taimenemme kanssa kilpaileva puronieriä sekä komealupiini, joka syrjäyttää tienvarsikedoilta turvapaikan löytäneet, taantuneet keto- ja niittykasvit.

Havaintoilmoitin uudistui

Vieraslajiportaalin havaintoilmoitin uudistui kesäkuussa. Ilmoittimen kautta on tarkoitus kerätä vieraslajihavaintoja keskitetysti ja koota ne yhteen paikkaan kaikkien saataville. Uudistuneen havaintoilmoittimen kautta voi nyt pelkän vieraslaji-ilmoituksen lisäksi myös kuvailla tarkemmin vieraslajia tai sen runsautta, havaintopaikkaa ja -aikaa, merkitä sijaintipaikan karttaan sekä antaa muita lisätietoja havainnosta.

Havaintojen kertymistä ja lajikohtaisia esiintymistietoja voi jatkossa seurata valmisteilla olevan vieraslajiportaalin kartoilta. Varsinainen vieraslajiportaali avautuu yleisön käyttöön kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Havaintoilmoitin ja vieraslajiportaali ovat tärkeä osa kansallisen vieraslajistrategian toteutusta. Vieraslajistrategian toimenpiteiden avulla on tarkoitus torjua Suomessa jo olevien tai Suomeen mahdollisesti saapuvien uusien vieraslajien aiheuttamia riskejä ja haittoja. Havaintoilmoittimen kautta saatujen tietojen pohjalta voidaan tulevaisuudessa seurata esimerkiksi torjuntatoimien tehokkuutta ja suunnitella tulevaa torjuntatyötä.

Kansallisen vieraslajistrategian monet muutkin toimenpiteet ovat jo käynnissä. Myös EU:sta odotetaan tulevan vieraslajeja koskeva lainsäädäntöesitys vielä tämän kesän aikana.

Ehkä sinua kiinnostaa...