kuva-passiin

Hyötyä digikamerasta - Tee passikuvasi

Passin tai henkilökortin valokuvan voi kuvata itse ja toimittaa nettitietä poliisille.

perjantai 22. toukokuuta 2015 teksti Jukka Sundholm. Kuvat: Lupahallinto.

Oman kuvansa voi itse toimittaa poliisille. Tässä tarkoituksessa palvelee Lupakuvienvastaanotto. Kynnys palvelun käyttämiseen ei ole mitenkään korkea; ohjeet ovat hyvät.

Lupakuvien vastaanotto toimii verkkopankkitunnuksilla. Kirjautumisen jälkeen itse tehdyn omakuvansa voi antaa poliisin järjestelmään, jossa se säilyy käytettävissä puoli vuotta. Kuvan voi siis tehdä rauhassa etukäteen, vastaisen varalle, vaikkapa vain kokeiluna.

Lupahallinnon valokuvapalvelimen käyttö säästää jalkoja, bensaa, valokuvaamokulut ja toimitusmaksuja. Perustason kuvankäsittelyn taitava digikuvaaja saa taidoistaan ajankäytöllistä hyötyä ja onnistumisen tunteen. Perustason kamera riittää hyvin, ja jos värit tuottavat ongelmaa, ne voi poistaa.

Mustavalkokuvakin kelpaa. Itselaukaisijalla kuvaaminen menee helposti työlääksi, joten kaveriapu on paikallaan. Tällöin tulee huomata, että hymyn kare tai keno leuka ei käy. Passikuvaan vaaditaan neutraali ilme.

Kuvan tekniset laatuvaatimukset ylittyvät helposti ja ne on selkeästi kerrottu ohjeissa. Useimmin pulmaa tuottavat mitat ja asemointi. Kuvan mittasuhteet ovat pikselin tarkkaan EU-säädeltyjä. Esimerkiksi kokovaatimus on 653 x 500 pikseliä. Mikään muu ei ole hyväksyttyä.

Sinänsä tiukoista normeista ei kannata stressata, sillä Lupakuvienvastaanotto-palveluun on laadittu mainio kuusivaiheinen laaduntarkistus. Se käy läpi tiettyjä kriteereitä ja jos ne eivät täyty, tulee huomautus – ja sen mukana neuvoja. Jos yksikin kuudesta vaiheesta ei mene läpi, kuvasi ei todennäköisesti ole kelvollinen.

Ehkä sinua kiinnostaa...