hakemisto

Hakemisto on nykyään hokemisto

Erilaiset hakemistot ovat alkaneet pilata netin hakukoneen käytettävyyttä. Jokainen hakemistopalvelu – ja niitähän on nykyään kymmenittäin – tarjoaa hakukonenäkyvyyttä.

perjantai 10. elokuuta 2012 teksti Jukka Sundholm

Kaikki kymmenet hakemisto- ja luetteloalan toimijat myyvät samaa asiaa eli löydetyksi tulemista ja hyvää sijoittumista netin hakukoneiden indeksissä. Tulos on se, että haku esimerkiksi pikkuyrityksen, maatilan tai osa-aikayrittäjän nimellä tuottaa tulokseksi kolmekymmentä osumaa erilaisiin nettihakemistoihin. Niistä jokainen kertoo tismalleen samat perusasiat. Muita osumia saa silmät soikeina etsiä. Hakemistojen pyörittäjät näyttävät ainakin osaavan hakukoneoptimoinnin. Osumat pakkautuvat hakutulosten kärkeen, haitaksi asti. On todellinen vaara siitä, että haetun itsenäinen nettijulkisuus jyräytyy luetteloiden alle. Pahimmillaan hakemistot hautaavat alleen itse tehdyt kotisivut.

Aloita oikein Vasta nettiin menoa harkitseva on hyvässä asemassa. Tällöin omaa netti- ja hakukonejulkisuutta voi vielä hallita. Oleellista on pitää netissä oloonsa kontrolli. Pikkufirma voi esiintyä omilla kotisivuillaan tai harkita näkyvyyspaketin ostamista joltakin luotettavalta luettelotoimijalta. Yksi, ja vain yksi, luettelo- ja hakemistoalan yritys hoitaa tällöin perustietojen näkyvyyden. Tärkeää on huomata, että muut saman alan toimijat eivät tule nettinäkyvyyttä ja löydettävyyttä sekoittamaan. Usealle sopiva hyvä yhdistelmä on sellainen, jossa omat kotisivut tai blogi tarjoavat kattavat tiedot ja yksi luetteloyritys varmistaa asiakkaansa perustietojen maksimaalisen löydettävyyden. Muille, myös niille ilmaisille, sanotaan ei kiitos.

Jälkikäteenkin voi pienellä vaivalla päästä irti turhasta. Pitää vain löytää ja valita ne hakemistot, joihin on syytä lähettää pyyntö tietojen poistamisesta. Toinen vaihtoehto on odottaa myyjien vuotuista soittokierrosta ja siinä yhteydessä esittää poistopyyntö.

Ehkä sinua kiinnostaa...