Venäläistä propagandaa

Venäläistoimijat jakoivat monia julkaisuja Yhdysvaltain presidentinvaalien 2016 aikana.

© Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitea

Nyt näet, seurasitko venäläistä propagandaa

Venäläistahot käyttivät Facebookia yrittäessään vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin 2016. Nyt Facebook ilmoittaa käyttäjille, jotka ovat vahingossa tykänneet venäläisestä propagandasta.

maanantai 27. marraskuuta 2017 teksti Peter Skovbjerg Jensen

 

Seurasitko Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleja Facebookissa?

On mahdollista, että tykkäsit venäläisestä julkaisusta, joka oli naamioitu tavalliseksi vaalikampanjaksi. Yhdysvaltain senaatin toivomuksesta Facebook ryhtyy nyt näyttämään käyttäjille, mitä propagandasivustoja he ovat seuranneet tai tykänneet.

Uusi tarkistustoiminto tulee Facebookin tukikeskukseen tämän vuoden loppuun menneessä, kertoo Facebook tiedotteessaan.

Tukikeskukseen, jonne pääsee Facebookin työkalurivillä olevasta kysymysmerkistä, tulee kohta ”Kuinka näen, olenko tykännyt tai seurannut Facebookissa tai Instagramissa tiliä, jonka on luonut Internet Research Agency?”.

Facebook haluaa tehdä palvelustaan entistä läpinäkyvämmän, jotta väärennettyjä uutisia vastaan olisi entistä helpompi taistella.

”Tämä on osa jatkuvaa pyrkimystämme suojella alustojamme ja niiden käyttäjiä pahoilta toimijoilta, jotka yrittävät heikentää demokratiaa”, todetaan Facebookin tiedotteessa.

Valvontakamera tuo lisäturvaa kotiin, kun voit tarkkailla kotia myös etänä. Tartu tarjoukseen, niin saat 4 numeroa KotiMikroa ja älypuhelimella ohjattavan IP-valvontakameran hintaan 26,90 euroa – säästät 92,90 euroa.

Propagandaa tehtiin väärennetyillä tileillä

Venäläinen Internet Research Agency (IRA) julkaisi propagandapäivityksiä, jotka oli toteutettu väärennetyillä käyttäjätileillä. Tileillä IRA:n väki esiintyi amerikkalaisina käyttäjinä.

Facebookin uudella tarkistustoiminnolla käyttäjät voivat tutkia, mitä näistä väärennetyistä sivuista he ovat mahdollisesti seuranneet tammikuulta 2015 elokuulle 2017.

Venäläistä propagandaa

Venäläistoimijat jakoivat myös tätä julkaisua 2016 vaalikampanjan aikana.

© Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitea

Facebookin mukaan IRA:n propaganda tavoitti peräti 126 miljoonaa käyttäjää. Tämä sai Yhdysvaltain kongressin käynnistämään tutkimuksen, kuinka haavoittuva some on manipuloinnille.

Facebook ja muut nettijätit, kuten Google ja Twitter, esittävät pian suunnitelmansa, jolla estetään niiden alustojen käyttäminen muun muassa vaalipropagandaan.

> Lue lisää Facebookin toiminnasta

Ehkä sinua kiinnostaa...