Facebook-kalastelu
© Facebook

Facebook torjuu tykkäysten kalastelua

Somejätti pyrkii tekemään palvelun käyttökokemuksesta entistä paremman poistamalla julkaisuja, joilla houkutellaan jakamaan ja tykkäämään.

tiistai 19. joulukuuta 2017 teksti Peter Skovbjerg Jensen

Facebook on rakentanut palveluun uuden ominaisuuden, jolla se pyrkii rajoittamaan käyttäjiä ärsyttäviä ”tykkää ja jaa” -tyyppisiä julkaisuja.

Facebookissa riittää erilaisia tykkäyskalasteluja riittää, kuten “tykkää jos olet samaa mieltä” tai “merkitse kaveri”.

Facebook rankaisee jatkossa tällaisia lähinnä roskapostiksi luokiteltavia julkaisuja rajoittamalla niiden näkyvyyttä.

Facebook kertoo uutissivustollaan, että rajoitustoiminto perustuu satoihin tuhansiin esimerkkeihin kalastelujulkaisuista, joiden avulla tekoäly on opetettu tunnistamaan erityyppiset tykkäyskalastelut.

Uusi kalastelujulkaisuiden rajoitustoiminto ei Facebookin mukaan koske julkaisuja, joissa jakopyyntöön on hyvä syy, kuten esimerkiksi kadonneen henkilön löytäminen.

Laita kaveri jäähylle

Facebookin on myös ilmestynyt uusi toiminto, jolla käyttäjä voi aikaisempaa paremmin hallita, mitä ja kenen julkaisuja hänelle näytetään.

Uudella Jäädytä-toiminnolla voi estää tietyn lähettäjän julkaisut 30 päivän ajaksi. Näin voi väliaikaisesti poistaa julkaisut esimerkiksi kaverilta, joka jauhaa jotain ärsyttävää asiaa loputtomiin.

Käyttäjää ei tarvitse lakata seuraamasta, sillä hänet voi myös laittaa jäähylle, jos ei halua vähään aikaan lukea hänen julkaisujaan.

Jäädytetty kohde ei saa tietää, että hänen julkaisuihinsa on käytetty näkymisen estämistoimintoa. Jäädytyksen voi poistaa milloin tahansa ja lisäksi palvelu ilmoittaa, kun jäädytysaika on päättymässä. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Techcrunch-sivusto, joka jo syksyllä havaitsi toiminnon olevan testauksessa.

Jäädytyksen kääntöpuolena saattaa joillekin olla entistä voimakkaampi vieraantuminen tosielämästä, kun ikävät asiat voi pistää jäähylle ja lukea vain kivoja juttuja kivoilta kavereilta.

Aiemmin tänä vuonna Facebook ilmoitti poistavansa käyttäjiä ärsyttäneen toiminnon, jolla sai kutsua kavereita peleihin ja sovelluksiin.

Lue lisää Facebookin toiminnasta ja käytöstä

Ehkä sinua kiinnostaa...