musta ja valkoinen käsi kättelevät Facebook

Facebook pyrkii nyt tosissaan torjumaan rasistisia elementtejä.

Facebook käy taistoon rasismia vastaan

Kiusaako vihapuhe ja rasistinen älämölö? Facebook lupaa satsata lisää rasismin kitkemiseen.

perjantai 18. elokuuta 2017 teksti Peter Skovbjerg Jensen

Facebook lupaa nyt poistaa palvelustaan vihapuhetta lietsovia ja nettiuhkauksia julkaisevia ääriryhmiä entistä tiukemmalla kädellä.

Somejätti seuraa muiden nettifirmojen esimerkkiä, jotka ovat ryhtyneet poistamaan palveluistaan uusfasistisia ja rasistisia ryhmiä.

Esimerkiksi Apple on estänyt tällaisten ryhmien mahdollisuuden käyttää Apple Pay -mobiilimaksua, ja vastaavasti Cloudflare, GoDaddy ja Google ovat torpanneet äärioikeistolaisen The Daily Stormer -sivuston.

Toimet ovat seurausta Yhdysvaltain Charlottesvillen mellakoista, joissa tapettiin natseja vastaan mieltä osoittanut nainen, Heather Heyer, ajamalla autolla hänen päälleen. Esimerkiksi juuri Daily Stormer hehkutti Heyerin tappamista.

Iskujen suunnittelua Facebookissa

Uusfasisitisen ryhmät hyödyntävät nettiä siinä missä muutkin. Facebookissa muun muassa tuettiin miestä, joka ajoi mielenosoittajien päälle.

Facebook on toistaiseksi ollut varovainen sensori. Palvelu perustaja Mark Zuckerberg kirjoittaa eräässä päivityksessään, että Facebookin tulee edelleen olla paikka, jossa käydään keskustelua.

Zuckerberg on myös todennut seuraavansa tarkoin Charlottesvillen tilannetta.

”On häpeällistä, että meidän pitää edelleen todeta, kuinka uusfasistit ja valkoisen ylivallan kannattajat ovat väärässä – ikään kuin tämä ei olisi itsestään selvää”, Zuckerberg kirjoitti tämän viikon keskiviikkona.

Palvelusta on jo poistettu muun muassa linkkejä Daily Stormeriin, ja muihinkin toimiin on ilmeisesti ryhdytty. Zuckerberg lupasi tehdä Facebookista “paikan, jossa jokainen voi tuntea olevansa turvassa”.

Ehkä sinua kiinnostaa...