Myspace -yhteisöpalvelu oli musiikin tekijöiden ja harrastajien suosiossa

Myspace oli varteenotettava yhteisöpalvelu vähän reilu 10 vuotta sitten.

3 nettitaivaan pudonnutta tähteä

Muistaako kukaan enää, kuinka Mspace oli ykkösmesta? Kaivoimme verkon kaatikselta kolme entistä netti-ilmiötä.

maanantai 22. tammikuuta 2018 teksti Steffen Nielsen

 

Tässä on kolme netin menestystarinaa, joista aika ajoi ohi. Ne eivät enää tuiki nettitaivaalla – ainakaan kirkkaasti:

1. Napster

Kesäkuulta 1999 heinäkuulle 2001 oli käytännössä mahdotonta puhua musiikista sanomatta samalla "Napster".

Napster oli jättimäinen tiedostonjakopalvelu, jossa tavalliset pc-käyttäjät pystyivät jakamaan keskenään musiikkitiedostoja vertaisverkkotekniikalla, jossa jokainen käyttäjä toimi myös palvelimena.

Cd-kokoelmia “ripattiin” eli kopioitiin bittimuotoon ja jaettiin vertaisverkossa vapaasti. Napster oli todella suosittu, mutta vähemmän laillinen järjestely, ja tekijänoikeuskiistoihin touhu sitten kaatuikin.

Ilmeisesti Metallica oli ensimmäinen, joka puuttui musiikkinsa laittomaan jakeluun, ja levy-yhtiöiden painostuksesta Napster joutui lopulta panemaan lapun luukulle vuonna 2001.

Alkuperäisen Napsterin tilalle tuli uusi laillisesti toimiva Napster, joka aloitti Suomessa ja muualla Euroopassa vuonna 2013.

Napster
Napster

Napster oli suosittu musiikinjakopalvelu, joka tuli takaisin suoratoistopalveluna, mutta on jäänyt Spotifyn ja kumppaneiden jalkoihin.

Lue myös: MP3 on nyt bittihistoriaa

2. Myspace

Vuosina 2005–2008 Myspace oli planeetan suosituin yhteisöpalvelu.

Palvelu oli erityisesti musiikin tekijöiden ja harrastajien suosiossa. Yhdysvalloissa palvelu oli hetken jopa eniten käytetty sivusto.

Myspace-palvelun suosio ja vaikutusvalta nousivat niin suuriksi, että palvelun perustaja ja toimitusjohtaja Chris DeWolfe harkitsi Facebookin ostoa Mark Zuckerbergiltä vuonna 2005.

Zuckerbergin pyyntö, 75 miljoonaa dollaria, oli kuitenkin DeWolfelle liikaa.

Tänään Facebookin arvo on yli 500 miljardia dollaria. Nykyisen Myspace-sivuston arvon on puolestaan arvioitu olevan noin 60 miljoonaa dollaria.

Myspace
Myspace

Myspace-yhteisöpalvelu oli parhaimmillaan suosituin sivusto Yhdysvalloissa.

Lue myös: 5 asiaa cd-levystä

3. Altavista

Ennen Googlen valtakautta hakuja mestaroi Altavista, joka ilmestyi verkkoon jo 1995.

Hakukoneen aloitussivu oli yhtä karu kuin Googlellakin nykyään. Altavistan vahvuutena oli netin indeksoinnin tehokkuus, jonka ansiosta haut tuottivat tarkkoja tuloksia.

Vuonna 1998 palvelussa tehtiin 13 miljoonaa hakua päivittäin, ja sivusto oli suosituin yli luokkarajojen. Pian sdn ohi kiilasi1997 perustettu Google, ja vuonna 2003 Yahoo kaappasi Altavistan hakukoneineen ja portaaleineen kaikkineen.

AltaVista suljettiin omana palvelunaan lopullisesti vuonna 2013.

AltaVista-hakukone
Altavista

Altavista oli erittäin suosittu hakukone silloin, kun internet oli vielä nuori. Altavista pantiin kuitenkin lihoiksi, kun Yahoo osti sen.

Lue myös: 5 vinkkiä parempiin Google-hakuihin

Kaihoisa retrosilmäys

KotiMikron numerossa 2/2018 esitellään muutama keksintö, jotka olisivat voineet mullistaa it-maailman, mutta jotka floppasivat.

Muistatko vielä kämmentietokoneet, laserlevyt tai Netscape-selaimen?

Virkistä muistiasi ja hae KotiMikro lehtipisteestä tai tee lehtitilaus, niin pääset lukemaan lehteä heti myös näköislehtenä Wype-palvelussa.

Tartu tarjoukseen, niin saat 4 numeroa KotiMikroa ja tyylikkään bluetooth-kaiuttimen. Maksat vain 21,90 euroa. Säästösi on lähes 60 euroa.

Ehkä sinua kiinnostaa...