Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Vetreeni-palvelun käyttökokeilu: Ikäihmiset aktiivisia taulutietokoneiden käyttäjiä

Jyväskylän yliopiston Agora Centerissä kehitettävä ikäihmisten terveyskäyttäytymistä edistävä sähköinen palvelu on edennyt asiakaskokeiluvaiheeseen. Tablet-laitteiden käyttöaktiivisuus on ylittänyt odotukset ensimmäisten viikkojen aikana.

Ensimmäinen pilottiryhmä aloitti terveyskäyttäytymistä tukevan palvelun käyttökokeilun maaliskuussa. Palvelu on herättänyt mielenkiintoa ja toimintoja on opeteltu rohkeasti, vaikka suurin osa tutkittavista ei ollut koskaan aikaisemmin kokeillut tablet-laitetta, jolle palvelun käyttöliittymä on ensisijaisesti suunniteltu. Pilottiryhmään kuuluu 51 keski-iältään 72-vuotiasta jyväskyläläistä.

Vetreeniksi nimetty sähköinen palvelu on suunnattu ikäihmisille ja tavoitteena on käyttäjien motivoiminen aktiiviseen liikkumiseen, toimintaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Palvelu on suunniteltu haastattelututkimuksen perusteella, ja ikäihmisten palautteen mukaan tärkeimpiä palveluun liitettäviä osia olivat ajankohtaisista asioista tiedottaminen, muisti- ja liikuntaharjoitukset sekä terveyden omaseuranta.

”Kyllä tämä tärkeimpiä, ihminen tietäs ite miten höpö on… tänään mul ei toimi mikään, että tai huomaa nythän on kirkas mieli taikka kieli… joskus huomaa että hyvä päivä tänään,” summaa 79-vuotias mieshenkilö ajatuksiaan.

Palveluosia voi hyödyntää oman aikataulun ja mielenkiinnon mukaan.


Tiedot talteen omalle terveystilille
Palvelun käyttäjillä on myös mahdollisuus tallentaa itse seuraamiaan terveystietoja omalle terveystilille Taltioni-tietokantaan sekä hallinnoida tietoja omilla verkkopankkitunnuksillaan. Taltioni on tammikuussa 2013 kansalaisille avattu sähköinen tietokanta, jonne jokainen voi itse tallentaa keskitetysti eri palveluista saadut omat henkilökohtaiset terveystietonsa.

Terveystietojen sähköiseen tallennukseen ja tiedon kokoamiseen Taltioni-palveluun suhtauduttiin ikäihmisten keskuudessa pääosin positiivisesti:

”Joo. Ne on kaikki hyviä ajatuksia, ei siinä mittään. Ja ilman muutahan se tää maailma kehittyy. Aina uutta kehitetään, mutta kun sitä ei vaan liian nopeasti, että pysyis kaikki siinä kelkassa mukana ettei puttois,” kiteytti tutkimuksessa haastateltu 81-vuotias naishenkilö.


Tavoitteena palvelun kaupallistaminen
Hankkeen tavoitteena on uudenlaisen palvelun kehittäminen ikäihmisten toimintakyvyn ja elämänlaadun tukemiseen. Pilottitutkimuksessa selvitetään käyttökokemuksia ja palvelun soveltuvuutta terveyskäyttäytymisen tukemiseen ja saatavaa palautetta hyödynnetään ikäihmisille suunnattavien palveluiden jatkokehityksessä. Jatkotavoitteena on palvelun kaupallistaminen sekä vaikuttavuustutkimuksen käynnistäminen terveysvaikutusten selvittämiseksi.

Hanke on Jyväskylän kaupungin, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran ja Jyväskylän yliopiston yhteishanke. Hanke on mukana Sitran kehittämässä Taltioni-palvelussa.TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Huippunopea mediareititin

Huippunopea mediareititin

D-Linkin uudella DIR-857-mediareitittimellä mediatiedostojen jakaminen kotiverkossa onnistuu salamannopeasti vaikka mobiilisovelluksella.

Lue lisää

Elisa teki puhelimesta lompakon

Elisa teki puhelimesta lompakon

Yli 100 000 opiskelijaa pääsee syksyllä ensimmäisten joukossa hyödyntämään uudenlaista kontaktitonta maksutapaa.

Lue lisää

Älykäs avaimenperä

Älykäs avaimenperä

Älypuhelimeen yhteydessä oleva BiiSafe Buddy varmistaa, etteivät avaimet unohdu kotiin tai putoa huomaamatta taskusta.

Lue lisää

Nyeste

Torkun tarina

Mekaaninen herätyskello vuosimallia 1956 on syynä siihen, että torkkusi kestää yhdeksän minuuttia.

Lue lisää

Kassakuitti diginä

S-ryhmän kaupoissa saa nyt sähköisen kuitin ja paperista voi luopua kokonaan.

Lue lisää

Nasan arkisto ilmaiseksi

Nasa julkaisee tutkimustyönsä ilmaiseksi.

Lue lisää