Evästeiden käsittely ja yksityisyyden suoja


Vanhat Ketut -yhteisöpalvelu tukee ikääntyneen kotona asumista

VTT:n johdolla kehitetään yli 60-vuotiaille omaa yhteisöpalvelua, jota voi käyttää sekä tietokoneella että televisiovastaanottimen kautta.

Vanhat Ketut on helppokäyttöinen verkkoympäristö, jonka avulla ikääntyneet voivat jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan samanhenkisten ihmisten kanssa myös Suomen rajojen ulkopuolella. Toistaiseksi kokeiluasteella olevan palvelun tarkoitus on helpottaa yhteydenpitoa ja verkostoitumista, mikä voi tulevaisuudessa jopa lykätä ikääntyneen laitostumista.

Sivuston kautta ikääntyneet voivat pitää yhteyttä perheeseen ja ystäviin, ja verkkoympäristö tarjoaa ikääntyneelle paljon muitakin aktiviteetteja. Käyttäjien tarpeet ovat yksilöllisiä, joten on tärkeää, että jokainen löytää juuri itselleen sopivan kokonaisuuden.

”Toiselle on tärkeää aktiivinen yhteydenpito perheenjäseniin, lastenlapsiin tai ystäviin sekä Suomessa että muualla. Yhteydenpitoon voidaan yhdistää omien valokuvien, oman musiikin tai elokuvien ja omien elämänkokemusten ja elämäntarinoiden jakaminen”, erikoistutkija Tuula Petäkoski-Hult kertoo.

Vanhat Ketut -sivuston kaltaista palveluympäristöä ei ole vielä tarjolla, ja tarkoitus onkin luoda ikääntyneiden arkeen jotain uutta ja virkistävää. Käyttäjät odottavat verkkoympäristöltä mahdollisuuksia vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia samanhenkisten ihmisten kanssa, ja lisäksi palvelussa luvataan tietoa ajankohtaisista aiheista ja tapahtumista.

Kokeiluun osallistuneet käyttäjät ovat ottaneet palvelun hyvin vastaan, vaikka eivät olisikaan perehtyneet verkossa toimiviin yhteisöpalveluihin aiemmin. Palvelun esiversiosta kerätään parhaillaan käyttäjien omia toiveita jatkokehitystä varten.

Palvelu joustaa tarpeen mukaan
Vanhat Ketut -sivuston lähtökohtana on helppokäyttöisyys, joka on myös käyttäjien toivelistan kärjessä. Erot teknisten välineiden käyttötaidoissa ja toimintakyvyssä pyritään ottamaan suunnittelussa huomioon.
”Tarkoituksena on ollut kehittää käyttöliittymästä ja sivustosta niin helppokäyttöinen, että se soveltuu kaikille. Tietokoneessa voi olla käytössä esimerkiksi kosketusnäyttö, jolloin ei tarvitsisi käyttää näppäimistöä”, Petäkoski-Hult sanoo.

Hankkeessa ovat Suomen lisäksi mukana Italia ja Slovenia. Myös maiden väliset erot ovat tuoneet haasteita: esimerkiksi Italiassa ikääntyneet eivät ole niin tottuneita tietokoneen käyttäjiä kuin Suomessa. Palvelua onkin kehitetty myös hdtv-ympäristössä toimivaksi. Siinä sivustoa voi selata televisiokanavien tapaan kaukosäätimellä, jossa on numerot ja kirjaimet. Tv-ympäristön käyttöä testataan parhaillaan Italiassa.

Teknisten ratkaisujen lisäksi jatkossa on pohdittava, kuka verkkopalvelua ylläpitää, millaisia lisäpalveluja sivustolle tuotetaan ja kuka palvelun käytön kustantaa. Yksi vaihtoehto on, että kunnat tarjoavat palvelun kotona asuvalle ikääntyneelle. Sosiaalisen median ratkaisut voivat tuoda kunnille huomattavia säästöjä.

”Sosiaalisen median keinoin voi löytää reitin palveluihin, jotka tukevat kotona asumista. Taloudelliset vaikutukset voivat olla merkittävät, jos somen avulla siirretään vaikkapa laitosasumiseen siirtymistä useilla vuosilla”, Petäkoski-Hult toteaa.

Vanhat Ketut -verkkoympäristöä kehitetään SoMedAll-hankkeessa. Hanke kuuluu AAL-ohjelmaan (Ambient Assisted Living), jonka tavoitteena on kehittää ikääntyneiden kotona tai kodinomaisessa ympäristössä asumista tukevia innovaatioita. SoMedAll-hanketta koordinoi VTT, ja lisäksi verkkopalvelun kehittämiseen osallistuu kansainvälisiä teknologia-alan yrityksiä. Suomessa käyttökokeiluista vastaa Miina Sillanpään Säätiö. Projektia rahoittaa Tekes.

Vanhat Ketut -palvelun kokeiluversio on saatavissa tammikuuhun 2013 asti.TV-sovitin

Katso esimerkiksi HBO Nordicia ja Netflixiä televisiosta.

Lue lisää

Vuoden paras tarjous!

Kun tilaat lehden koko vuodeksi, säästät jopa 70 euroa ja saat käyttöösi myös mahtavan monipuoliset nettietumme.

Lue lisää

KotiMikron uutiskirje

Kirjoita kenttään sähköpostiosoitteesi:

Kotimikro
Luetuinta
Torkun tarina

Torkun tarina

Mekaaninen herätyskello vuosimallia 1956 on syynä siihen, että torkkusi kestää yhdeksän minuuttia.

Lue lisää

Näytöksi sähköpaperi

Näytöksi sähköpaperi

Sähköpaperiin perustuvaa virtapihiä näyttöä voidaan käyttää puhelimissa.

Lue lisää

Edullinen aktiivisuusranneke

Edullinen aktiivisuusranneke

Pregon huokeaa aktiivisuusranneketta on yksinkertainen käyttää, painikkeita on vain yksi.

Lue lisää

Nyeste

Torkun tarina

Mekaaninen herätyskello vuosimallia 1956 on syynä siihen, että torkkusi kestää yhdeksän minuuttia.

Lue lisää

Kassakuitti diginä

S-ryhmän kaupoissa saa nyt sähköisen kuitin ja paperista voi luopua kokonaan.

Lue lisää

Nasan arkisto ilmaiseksi

Nasa julkaisee tutkimustyönsä ilmaiseksi.

Lue lisää